Kimlere Kredi İmkanı Verilir?

Krediler, geri ödemelerini yaparken sıkıntılı pozisyondan bulunmayan kişi ya da kurumlara verilmektedir. Yani bu kişi ya da kurumlar, banka tarafından belirlenen vade süresinde belirlenen ödemelerin yapılacağı için bir takım güvenceler sunarlar.

Bu güvencelerin ilk sırasında kredi notu yer almaktadır. Kredi notu tüm bankaların kredi verirken değerlendirmeye aldığı ilk şeydir. Diğer önemli olan nokta ise gelir belgeleridir. Aylık kazançlarını belgeleyemeyenlere kredi verilmez. Yani hem kredi notunuz yüksek hem de aylık kazancınızı belgeleyebiliyorsanız kredi alabilirsiniz. Fakat bilmeniz gereken önemli bir husus söz konusu. Her bankanın kendi özelinde bir takım şartları olabilmektedir.

Kredi kimlere verilir sorusuna tekrar bakalım. Krediler, Türkiye’de yerleşik olarak hayatlarını devam ettirenlere ve yabancılara verilmektedir. Her banka yabancılara her kredi türünü vermez.

Türkiye’de yerleşik olan kişiler kendi aralarında iki grupta incelenir. Bunlar gerçek ve tüzel kişilerden meydana gelmektedir. Gerçek kişilerin kredi imkanından yararlanabilmeleri için 18 yaşından büyük  olmaları gerekmektedir. 18 yaşından küçükler için veli istenmektedir. İlk aşamada dikkat edilen en önemli unsurlar vardır. Ancak yazının başında da belirttiğimiz gibi bankadan bankaya çeşitli kriterler mevcuttu. Tüzel kişiler gurubunda ise Ticaret, Komandit Şirketler Özel Hukuk Tüzel Kişilere, İl Özel İdareler, Belediye ve Kamu Kuruluşları bulunmaktadır.

Yabancılarda Türkiye’de yaşayan ve Türkiye’de yaşamayanlar olarak iki grupta değerlendirilir. Türkiye’de yaşan yabancıların oturma izin belgelerinin ve pasaportlarının bulunması gerekmektedir. Ayrıca Türkiye’de yaşayan yabancıların kredi imkanından yararlanabilmeleri için ekonomik faaliyetlerinin olması istenmektedir.