Kredi Notunu Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Kredi notu, düzenli ödeme yapıp yapmadığınızı gösteren en önemli resmi belgelerden birisidir. Bankalar, genellikle bu nota bakarak sizin kredi ya da kredi kartı başvurunuzu değerlendirir. Peki, bu not oluşurken hangi faktörler dikkate alınır?

Kredi Notunu Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Toplam kredi borcunuz, kredi kartı limitiniz, borç bakiyeniz, en son ne zaman kredi kullandığınız, gecikmeye düşen hesap özeti sayınızı, kredi kartı sayınız gibi belli başlı faktörler; kredi notunun oluşumunda en önemli etkenler arasındadır. Kredi notunuzu çok ufak ücretlerle öğrenme imkânına sahipsiniz. Peki, kredi notunuz düşük çıkarsa notunuzu yükseltmek için neler yapmalısınız?

Kredi kartlarınızı ve tüm borçlarınızı kapatmak çözüm olmayacaktır. Tam tersine, kredi notunuzu yükseltmek için borçlanmaya devam etmeniz ve bu borçları düzenli bir şekilde ödemeniz gerekmektedir. Kartlarınızı çok düşük limitlerde kullansanız bile, düzenli ödeme yaptıkça kredi notunuz yükselecek ve bankaların gözünde daha itibarlı hale geleceksiniz.

Kredi notunuzu yükseltecek bir diğer etken ise ödemelerin tamamına yakınını zamanında ödemiş olmanız. Her ay, kredi kartınızın asgari ücretini ödemeniz notunuzu artırmayacaktır. Ayrıca yaptığınız taksitli alışverişler de toplam borcunuzu artıracak ve hanenize olumsuz bir şekilde yansıyacaktır. Dolayısıyla kredi kartı limitinizin tamamını kullanmayın ve gerekmedikçe taksitli harcamalardan kaçının. Daha yüksek bir kredi notu için şimdiden düzenli ödeme yapmaya başlamanızı tavsiye ediyoruz.