Konut Kredisinde Yapılan Masraflar Nelerdir?

Bankalar müşterilerinin konut alımları konut kredisi kampanyaları düzenlerler. Konut kredisi imkanı ile ev sahibi olmak, hayal ettikleri eve kavuşmak isteyen bireylerin ödemeleri gereken bir takım masraflar söz konusudur.

Her bankanın oluşturduğu tablolar hemen hemen aynı olsa da müşteri özelinde bazı farklı masrafları da çıkabilmektedir.

Konut Kredisi İmkanı ile Ev Sahibi Olmak İsteyen Bireyleri Ne Gibi Durumlar Bekliyor?

Vatandaşlar konut kredisi kullandıklarında kredi tahsis ücreti yani dosya masrafı, sigorta ücretleri ve ekspertiz ücreti ödemesini gerçekleştirmeleri gerekiyor. Bunlar haricinde bireylerin tapu dairesindeki işlemleri için de tapu harcı ödemelerini yapmak zorundadırlar.

Kredi Tahsis Ücreti (Dosya Masrafı) Nedir?

Dosya masrafları adından da belli olduğu gibi kredi alımlarındaki dosyalama giderleri için vatandaşlardan alınan bir ücret türüdür. Söz konusu masraf bireylerin aldıkları finansmanın maksimum binde 5’i kadar olmaktadır, binde 5’ini geçemez. Bazı özel istisnai durumlarda bireyler ödemelerini yaptıkları dosya masrafı ücretlerini tekrardan geri alabiliyorlar.

Ekspertiz Ücreti Ne Demektir?

Konut kredisi kullanımında satın alınması planlanan evin yüzde yüzlük değeri kadar kredi almak mümkün olmuyor. Maksimum kredi kullanımı evin değerinin maksimum yüzde 80’ine tekabül etmektedir. Bu hesaplamaların yapılması için banka bir eksper ile anlaşır. Eksperler müşterilerin satın almayı düşündükleri evin değerlendirmesini yapar. Alınmak istenen kredi ise bu değer üzerinden hesaplanmaktadır. Konut kredisi kapsamında evin gerçekte olan değerinin belirlenmesi için bankaların hepsi SPK lisansı olan kurumlarla birlikte çalışır. Bu kurumlardan eksper çağırılı, ekspertiz raporu çıkarttırılır ve müşterilerden bu işlemlerin ücreti alınır.