Kredi Notunu Öğrenmek İçin Bankada 2. Hesabımızın Olması Şart mı?

Kişilerin seçmiş oldukları bankalardan kredi ürünlerinden yarar sağlamaları için bankacılar tarafından tabi tutuldukları bir unsur ise Kredi Notu dur. Kredi Notu kişilerin düşük veya yüksek olması kişilerin elinde olan bir sebeptir. Kişiler hayatları boyunca banka işlemleriyle ilgili hiç bir işlem yapmamış, hiçbir kredi kartı ve kredi ürünlerinden yararlanmamış iseler kişiler daha sonradan kredi başvurusunda bulundukları zaman kredi notlarının olmaması veya kredi notlarının sıfır olması da mümkündür. Bu yüzden kişiler hayatlarında bir kez olsun kredi kartı kullanmış ve kredi ürünlerinden bir kez olsun yararlanmaları kredi notlarını yükseltmek için önem arz eden bir durumdur. Kredi notunuzun en önemli aktörü olan borçlar da kişilere bağlı olmakla birlikte olup kişiler aldıkları kredi ürünlerinin ödemelerini gününde yaptıkları zaman içerisinde kredi notunuzu yükseltmektedir.

Kredi Notu Nedir?

Bankacılıkta eskiden beri bankaların müşterilerine kredi verebilmeleri için kullandıkları ve kişi ya da kuruluşların mali durumunu inceleme esnasında referans aldıkları ve kredi riskini hesaplarken kullanmaları gereken önemli bir unsurdur. Kredi Notu Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından tutulmaktadır.

Kredi Notu Nasıl Öğrenilir?

Kredi notunuzu öğrenmeniz için birçok yol mevcuttur. Bunlardan ilki olarak, bir kuruluşa gittiğinizde belirli bir ücret karşılığında kredi notunuzu sorgulatabilirsiniz. Bankalar KKB (Kredi Kayıt Bürosu) aracılığı ile başvuru yapan kişilere de kredi notlarını öğrenebilirler. KKB ilk önceleri yalnızca bankaların kredi notu isteklerine göre cevap vermekteydi ancak günümüzde kişilerin yapmış oldukları başvurulara da cevap vermektedirler. Kredi Kayıt Bürosu sisteminden kredi notunu öğrenebilmek için öncelikle Kredi Kayıt Bürosunun internet üzerindeki sistemine giriş yapıp yada kurumsal olarak hesap açmak gerekir. Hesap açma işleminden sonra giriş yaparak belirli bir ücret miktarı karşılığında kredi notunuzu öğrenebilirsiniz. Kredi Notunuzu öğrenmek için 2. bir hesabınıza gerek olmadığı da gerek görülmemektedir.

Kredi notunuzu öğrenebilmek için son yöntem ise bankalar aracılığı iledir. Bazı bankalar müşterilerine belli bir ücret karşılığı kredi notu bilgilerini sunmaktadır. Bunu da bankaların şubeleri ya da bankaların internet şubelerinin aracılığı ile yapılmaktadır. Bu konuda ise size en pratik olan yol internet şubesi daha yakındır. Yani kredi notunuzu öğrenmek için 2. bir hesabınıza gerek yoktur.