Kredi Notunu Önemsemeden Kredi Veren Banka Var mı?

Çağdaş dönemimizin en önemli hale gelen konularından birisi de, kredi notu ve bankaların kredi notuna bakarak, ona uygun bir şekilde kredi vermeleridir. Peki ya kredi notu nedir ve neden önemlidir? Kredi notunu uygulamadan kredi veren bankalar var mı?

Kredi notuna kredi puanı da denilir. Kredi notu veya puanı, bireyin yani kredi alan kişinin banka ve finans kuruluşları ile arasında geçen ve her türlü mali dengelere dayanarak, çeşitli analizler ile ortaya çıkarılan sayısal bir ifadedir. Yani kısacası, eğer bir kişi kredi almak istiyorsa, banka ilk olarak, kredi almak isteyen kişinin mali durumuna bakar ve onu kredi notu ile çözmeye çaba gösterir.

Kredi Notunu Belirlerken Nelere Dikkat Edilir?

Kredi notunu belirlerken, bankalar kredi alan kişinin mali durumu, onun kredi kartlarını inceler, geliri ne kadar, kredi kartlarına borcu var mı yoksa yok mu? Bu gibi denetlemeler yapar ve krediye uygun mu uygun değil mi kişi bu sayede belirlenir.

Uzun yıllardır bankalar da kredi verirken müşterilerine bu yöntemi kullanır. Bankaların bir de kredi verirken kullandıkları bir kredi puan tablosu da mevcuttur. Bu kredi puan tablosuna göre, eğer kişinin kredi puanı 0 – 799 arasında değişirse bu çok risklidir demek ve bu kişiye kredi verilmemesi gerek. Eğer kredi puanı 800-1299 arasında değişirse, orta riskli kredi durumu, 1300-1499 olursa az riskli, 1500-1699 arası olursa bu iyi, 1700-1900 aralığında olursa, bu çok iyi olarak hesaplanıyor.

Şunu söylemek gerekli ki, kredi notunuzu önemsemeden ve veya kontrol etmeden hiçbir banka size kredi vermez. Bir bankaya kredi için başvurduğunuzda, ilk önce başvurduğunuz banka sizin kredi öz geçmişinizi belirler. Önceden hangi bankalardan hangi miktarda kredi aldınız ve kredinizi gecikme yapmadan hiçbir zorunluk olmadan ödediniz mi. Bu bilgilere her banka mutlaka erişir. Çoğu zaman da bankalar sizin bu sicil bilgilerinizi ve kredi geçmişinizi birbirine aktarır. Bu yüzden de bir bankada sorunlu müşteriyseniz diğer banka size kredi vermeyecektir.