Neden Kredi Alamıyorum?

Kredi başvuruları olumsuz kullanıcılar artık çözümsüz değil. Kredi başvuruları her zaman olumlu sonuçlanmadığı gibi bazı hallerde tüketicinin aleyhine işleyen bir süreci de başlatabilmektedir. Bankalara geçilen kredi talepleri temelde tüketiciyle alakalı iki unsur göz önüne alınarak sonuçlandırılıyor. Bunlar tüketicinin kredi skoru ve geliri. İki faktörün yüksek olması başvurulan kredinin olumlu sonuçlanmasında büyük etkisi olurken tüketicinin dikkat etmesi gereken bazı önemli noktaları da unutmamak gerekiyor.

Kredibilitenizi Yüksek Tutun

Kredi geçmişinin sorunsuz olması tüketici için bir artı puan oluşturmaktadır. Önceden ödenen düzenli kredi ve kredi kartı borçlarının skorunuzu kötü etkilediğini unutmayın. Yapacağınız her bilinçsiz başvurunun kredi skorunuzu olumsuz etkilediğini de belirtmekte fayda var. Herhangi bir kredi geçmişiniz yoksa probleminiz olmadığı için bankanın size kredi verebileceğini düşünmeyin. Skorunuz banka tarafından belirsiz olarak nitelendirilecektir.

Kredibilitenizi arttırmak için ödemelerinizi yapabileceğiniz bir kredi kartı kullanımına giderek veya faturalarınızı ödemek için bir kart tercih ederek skorunuzu arttırabilirsiniz. Çünkü faturalar düzenli ödeme gerektiren harcamalardır ve düzenli ödemeler de kredi kararını sonuçlandıran bankaların çok dikkat ettiği bir noktadır.

Gelirinizi En Kapsamlı Şekilde Belirtin

Başvurunuzun olumlu sonuçlanmasına etki edecek ikinci faktör ise kazancınızdır. Gelirinizin yüksek olması banka tarafından borçlarınızın ödenebileceğini düşündürür. Bu yüzden bankaya gelirinizi bildirirken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Öncelikle kendi gelirinizi en doğru şekilde belgelemelisiniz. Bazı durumlarda bu gelir kredinizin olumlu sonuçlanması için yeterli olmayabilir. Bu durumu çözmek için mutlaka kendi gelirinizin yanında ailenin diğer bireylerinin gelirini de eklemeyi unutmayın. Çünkü banka sizin maksimum gösterebileceğiniz gelir seviyesini görmek istemektedir. Öte yandan belgelenemeyen gelirlerinizi de unutmamak gerekiyor.

Örneğin; belgelenebilir geliriniz kredi kullanmanız için yeterli değil ancak başka kazançlarınız da var ve belgeleyemiyorsunuz. Bu durumda bankaya bu gelirlerinizi de kanıtlamanız kredi başvurunuzun olumlu sonuçlanmasında etkili rol oynayacaktır.