Konu ile alakalı olarak bazı açıklamalarda bulunan Elkon Yönetim Kurulu Başkanı Buldurgan, Türk mühendislerinin son birkaç yıl içerisinde dizel motorlu gemilerin yanı sıra ayrıca hibrit ve tam elektrikli güç sistemlerinde oldukça büyük adımlar attığını ifade etti.
Kara yolu taşıtlarının karbondioksit ve kükürt salınımından daha çok kirlilik oluşturan gemilerde son birkaç yıldır farkındalık meydana geliyor.
Dünya ticaretinin en önemli araçlarından biri olan gemiler için, kara yolu araçlarında olduğu üzere hibrit ve elektrikli motor üretimi gerçekleştirildi. 2008 yılından bu yana başta Norveç ve Hollanda gibi gelişmiş ülkeler olmak üzere bu gibi ülkelerde sıklıkla elektrikli motora sahip olan gemiler tercih ediliyor.
Dünya Bu Gemileri Stratejik Bir Dönüşüm Olarak Görüyor
Herhangi bir konteynır gemisi açık denizde seyir izlerken, bir gün içerisinde neredeyse 450 kg karbondioksit salınımı yapıyor. Kara yolu araçlarında ise bu salınım neredeyse 12 bin ve üzeri araca tekabül ediyor. Bu nedenle pek çok dünya ülkeleri elektrikli motora sahip olan gemileri stratejik bir dönüşüm olarak kabul ediyor.
Konu ile alakalı olarak basın mensuplarına karşı bir takım açıklamalarda bulunan Elkon Elektrik Sanayi ve Ticaret A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Buldurgan, tamamı Türk sermayesi üzerine kurulu olan şirketlerin hisselerinin yüzde 30’una sahip olan personelleri bulunduğunu ifade ederek, geriye kalan yüzde 70 civarındaki hissenin de oldukça büyük bir öneme sahip olan Türk girişim sermaye fonunda olduğunu belirtti.
Öte yandan açıklamalarında Türk mühendislerinin çalışmalarına da değinen Buldurgan, bu mühendislerin son birkaç yıl içerisinde bilgi ve know how’ı ile konvansiyonel dizel gemi motorlarına ilaveten hibrit ve tam elektrik güç sistemleri üzerine oldukça başarılı uygulamalara imza attıklarına dikkat çekti.