Denizbank Bir İlki Gerçekleştirdi

Denizbank, Çin yuanı cinsinden reeskont kredisini ilk kullandıran banka olarak bir ilki gerçekleştirmiş oldu. Türkkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ve Denizbank işbirliği ile gerçekleştirilen reel sektör için Çin yuanı cinsinden reeskont kredisi kullandırma, Denizbank’ın bir ilki gerçekleştirmesine vesile oldu.

Denizbank cephesinden yapılan açıklamada, Dış Ticaret Seferberliği kapsamında, yerel para kullanımı ile ilgili önemli bir adım atmak için Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ile işbirliği yapılarak, reel sektör içerisinde Çin yuanı cinsinden ilk reeskont kredisi kullandırıldığı açılandı.

Bahsi geçen bu kredi, Çin ile ticaret yapan Türkiye’deki reel sektör firmaları tarafından temin edilebilecek. Çin Yuanı gibi, yerel olan para birimleri ile yaplan ticaretin; reel sektör içerisindeki işlem maliyetlerini düşürebilmek, ticaret gerçekleştirilen taraf ile pazarlık gücüne artırmak ve her iki ülke arasında yapılan ticaretin ivmeli bir şekilde artmasını sağlamak gibi sebepler ile stratejik bir önem de taşıyor.

Yerel Para Birimleri İle Ticaret Önemli

2008 yılı içerisinde yaşanılan küresel düzeydeki ekonomik kriz ile birlikte döviz kurları önemli bir dalgalanma sürecine girmişti. Yaşanılan bu sert dalgalanmalar sebebiyle yerel para birimleri ile birlikte gerçekleştirilen ticaret, gelişen ülke ekonomileri başta olarak bir çok ülke için önemli bir noktaya geliyor.

Uzun zamandır yerel para birimleri ile ticaret yapılması Türkiye içerisinde bir ivme kazanamamıştı. Geçtiğimiz yılın son çeyreği içerisinde Türkiye2nin Rusya ile karşılıklı attığı ekonomik adımlar ve yine aynı çeyrek içerisinde Çin Merkez Bankası ile Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği para takası yepyeni bir aşamaya geçerek önemli bir ivme kazanmaya başladı. Yaşanılan bu gelişmeler, reel sektör için önemine sahipken, Türkiye Cumhuriyet Bankası ile Denizbank’ın gerçekleştirdiği Çin Yuanı cinsinden reeskont kredisi sağlaması reel sektör için önemli bir ivme daha kazandıraacağa benziyor.