Borsa İstanbul’dan Tarihi Rekor!

Referandum sonrası yakaladığı yükselme ivmesini devam ettiren Borsa İstanbul, bugün tarihi bir sıçrama yaparak kendi rekorunu kırdı. En son 23 Mayıs 2013 tarihinde yaklaştığı seviyeyi alt üst ederek yükselen Borsa İstanbul, 93 bin 802 puan seviyesine ulaşarak tüm zamanların rekorunu kırmış oldu.

Borsa İstanbul’un yükselmesi dolarda ters yönlü bir ivmelenme yarattı. Gün içerisinde 3.58 Türk Lirası seviyesinin altını gören Dolar’ı, 146 Türk Lirası’na gerileyen gram altın takip etti.

BIST 100 Endeksi Rekor Kırdı

BIST 100 Endeksi, geçtiğimiz hafta cuma günü bir rekor denemesi ile kapanış vermişti. Haftaya yüksek seviyeden başlayan BIST 100 Endeksi, bir önceki kapanışa göre tam bin 378,88 puanlık bir artış yaşadı.

Borsa İstanbul’da gün içerisinde toplam 4,9 Milyar Türk Lirası tutarında bir işlem hacmi gerçekleşirken bankacılık endeksi yüzde 1,77 oranında, holding endeksi yüzde 1,48 oranında yükseliş yaşarken en çok kazandıran ve yükselen endeks yüzde 3,76’lık oranla ulaştırma endeksi olarak kayıtlara geçti. Gün içerisinde Borsa İstanbul’da hiç bir endeks gerileme yaşamadı.

Geçtiğimiz hafta dünya piyasaları arasında en fazla kazandıran ünvanını alan Borsa İstanbul, yüzde 2,62’lik kazanç oranını yakalamıştı. En son 22 Mayıs 2013’te 93 bin 398,33 puanı gören Borsa İstanbul, bugün tüm zamanların rekorunu kırarak kendi rekorunu egale etmiş oldu.

Merkez Bankası’nın Etkisi

Analistlerin yaptığı yorumlarda Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın 2017 yılı Ocak ayı itibariyle uygulamaya başladığı sıkı para politikalarını, döviz kurlarını ve faizleri sakinleştirme etkisi yaptığını belirtirken; pay piyasaları içerisinde yükseliş ivmelenmesinin de bu politikalar ile gerçekleştiği belirtildi.

Analistler, piyasaların bazen durgunluk yaşamasına rağmen genel manada pozitif bir görünüm kaydettiğinin de altını çizdi.

Dolar Değer Kaybetmeye Başlıyor

Analistler tarafından yapılan yorumlar, dün Fransa’da gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerini de kapsadı. Seçimin ilk turunun gerçekleşmesi sonrasında, Avrupa Borsaları tarafından yaşanan yaklaşık yüzde 4 oranındaki yükseliş, Borsa İstanbul’a gün içerisinde önemli bir etki yarattığı belirtilirken, aynı zamanda küresel düzeydeki piyasalar içerisinde risk faktörlerinin devreye girmesi ile birlikte Amerikan Doları’nın diğer para birimleri karşısında değer kaybı yaşamasının da kaçınılmaz olduğu vurgulandı.

Fransa’da ekonomi sektörü ile dost olan Emmanuel Macron’un, Marine Le Pen’den ilk seçim aşamasında daha önde olması, küresel düzeyde olumlu etki yarattığını belirten analistler, aynı zamanda bu hafta içerisinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından Çarşamba günü açıklanacak faiz kararının ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından Perşembe günü gerçekleştirilecek toplantı, piyasaların önümüzdeki süreç içerisindeki seyrini belirleme rolünü üstleneceklerini aktardılar.

Kısa vade içerisinde BIST 100 endeksi’nin hedefinin 95.000 olduğunu belirten analistler, orta vade içerisindeki hedefin 100.000 olduğunu vurguladılar. Türk Lirası bazında yeni bir rekor kırılmasına rağmen, endeksin Amerikan Doları bazında 26.000 puana sahip olmasını “oldukça düşük” olarak yorumlayan analistler, Amerikan Doları’nın baz alındığı endeksin zirvesi olarak 51.070 puanı göz önünde bulundurduklarında kazanç potansiyeli için devam yorumunda bulundular.