FED Başkanı Stanley Fischer Merkez Bankları Hakkında Değerlendirmelerde Bulundu

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, merkez bankalarının şaşırtıcı bir durumda bulunmamaları gerektiğini söyledi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, Columbia Üniversitesinde yapılan bir etkinlikte konuşmada yer aldı. Merkez bankaları ile piyasaların birbiri ile olan ilişkileri hakkında açıklamalarda bulunan Stanley Fischer, merkez bankalarının son dakika şaşırtıcı bir faaliyette bulunmamaları gerektiğini söyledi.

Stanley Fischer, piyasada rol oynayanlar tarafından yardım gelmemesi ihtimalinde bile merkez bankalarının hareketlenen para politikaları hakkındaki fikirlerini beyan etmek zorunda olduğunu ifade etti. Buna ilişkin olarak merkez bankalarının mali pazara aniden sürpriz yapma durumundan uzak durması gerektiğini söyleyen Stanley Fischer, söz konusu şaşırtıcı durumların sürekli olarak gerçekleşmesi durumunda merkez bankalarının fonksiyonlarının araştırılıp, sorgulanmaya başlanacağını söyledi. Sorgulama esnasında ise finansal sektör ile merkez bankaları arasındaki ilişkilerin sekteye uğrayacağını belitti.

Stanley Fischer, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC)‘nin ekonomik durumu hakkındaki fikirlerini ve para piyasası ile ilgili yapılan değişiklikleri herkes paylaştı. Stanley Fischer, FED’in piyasalara beklenmedik bir durum yapmasına karşın engel olabileceğini belirtti.

Ekonomiye ilişkin aniden olabilecek durumların söz konusu olabileceğine dair ipuçları veren Stanley Fischer, oluşabilecek tüm bu durumlar karşısında FED‘in faiz oranlarını ve para politikası karşısında sergilediği duruşunu amaçları yönünde değiştirmesi gerektiğini ifade etti.

Stanley Fischer, 4,5 trilyon dolarlık değerindeki bilançoya sahip olan FED’in 2017 yılı sonuna doğru azaltmaya başlayabileceğinin işaretini vermesine ilişkin açıklamalarda yaptı.

Geçmiş dönemlere göre piyasadaki meydana gelen düzensizliklerin şuanda daha az farkedildiğini söyleyen Stanley Fischer, yine de FED’in bilançosunu azaltmasını dikkatli bir şekilde takip edeceğini belirtti.