Büyükekşi: Merkez Kararlı Bir Adım Attı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası tarafından alınan ihracat kredileri için sabitleme kararını yorumladı. Büyükekşi, Merkez Bankası’nın oldukça kararlı bir adım attığını ifade etti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Büyükekşi, dün yapılan açıklamada döviz kurları üzerinde yaşanan gelişmelerin Türkiye ekonomisi ile örtüşmediğini, aynı zamanda Merkez Bankası’nın da yaşanan dalgalanmaları kontrol edebilmesi için gerekli adımları atması gerektiğini ifade ettiklerini belirtti. Yine dün akşam saatlerinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun bir toplantı düzenleyerek, aldığı kararların doğru bir hamle olduğunu vurgulayan Bilecik, ihtiyaç duyulması halinde yine Merkez Bankası tarafından gelecek dönemlerde de kararlılık ile benzer adımların atılması gerektiğini düşündüklerini aktardı.

TİM Başkanı Büyükekşi, ihracatçıların Türk Lirası’na olan inançlarının sürmeye devam ettiğini, hükümetin de dış ticaret işlemlerinin Türk Lirası üzerinden gerçekleşmesi konusunda gayret gösterdiğini, gelinen nokta itibariyle bu hedeflerin bir kısmının başarılmış olunduğunu ifade etti.

Son 8 yıllık süreçte Türk Lirası karşılığı ile yapılan ihracatların 5 katlık bir artış gösterdiğini ifade eden Büyükekşi, toplam ihracattaki Türk Lirası payının yüzde 9,2 seviyesine yükseldiğini ifade etti.

Yaşanan dalgalanmaların iç kaynaklı olmadığını, bu dalgalanmaların aynı zamanda Türk Lirası ile dış ticaret gerçekleştirmenin ne denli önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade eden Büyükekşi, Türkiye’nin yüksek potansiyele sahip olduğunu, hem sanayi üretimi, hem ihracat, hem de turizm alanlarındaki tüm göstergelerin pozitif yönde olduğunu, istihdam piyasasının halen olumlu gelişme göstermeye devam ettiğini belirtti.