FED Beklenenden Çok Faiz Artırımı Yapabilir!

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (FED)’in 2018 yılında alacağı faiz artırım kararları uluslararası piyasalar tarafından merakla bekleniyor. FED’in Boston şubesinin başkanı olan Eric Roserngren, 2018 yılında alınabilecek faiz artırım kararları hakkında görüş ve tahminlerini iletti.

Boston FED Başkanı Eric Rosengren, 2018 yılında ABD Merkez Bankası tarafından alınacak olan faiz artırım kararının, medyanın tahmin ettiği faiz artırımından da fazla olabileceğini belirtti. İşsizlik oranının, beklendiğinden daha da fazla düşebilecğeini vurgulayan ve bu düşüşün de ABD ekonomisi için Şiş ve Sön Senaryosu’nu hayata geçirebileceğini belirten Rosengren, bu tarz senaryoların ABD Ekonomisi için güçlü riskler olduğunu vurguladı.

Ülkenin yaşadığı dış ticaret anlaşmazlıklarının ve aşırı ısınmanın, ABD’nin büyüme oranları için kısa vadeli riskler meydana getirdiğini belirten Rosengren, işgücü piyasalarının tahminlerin gösterdiğinden çok daha sıkılaşmayla karşı karşıya kalabileceğini beklediğini, enflasyonun muhtemel olan FOMC katılımcıları için mevcut tahminden daha fazla hızlanacağını belirtti.

Bir önceki yaz döneminde meydanda olan ekonomik projeksiyonlarından göstergesi ile 2018 yılında 3 defa faiz artırım kararı alınabileceğinin tahmin edildiğini, bahsettiği diğer etkilerle birlikte FED’in gösterge faizi için mevcut tahminlerle belirtilenden daha çok sıkılaştırmaya ihtiyaç duyabileceğini vurgulayan Rosengren, işsizlik oranının yüzde 4,1 seviyesinden yüzde 3,7 düzeyine kadar düşeceğini tahmin ettiğini, işsizliğin kısa vade içerisinde daha hızlı bir düşme yaşayabileceğinin mümkün olduğunu belirtti.

Açıklamasında ABD’nin son dönemlerde sık yaşadığı dış ticaret anlaşmazlıklarının sahip olduğu yayılma etkilerinin, ülkenin ihracat kapasitesi için gayri safi yurtiçi hasılasına olan oranının, göstergelerden çok daha geniş bir ekonomik olumsuzluğu ortaya çıkartabileceğini belirtti.