Monte Paschi Geri Dönüyor!

Dünyanın en eski bankalarından biri olan Monte Paschi 10 aylık süre sonra borsaya tekrardan geri dönüş yaptı.

Monte Paschi’nin işlemleri tekrardan işlem görmeye başladı fakat fiyat kurtarma sırasında değerlemelerin çok fazla altında görülmekte.

En son 27 Aralık 2016 gününde işlem göre ve 15,08 euroda tahtasını kapatan Monte Paschi, bugün kendine 5 eurodan alıcı buluyor. En düşük fiyatına bakıldığı zaman ise  4,06 euro olduğu görülmekte.

Monte Paschi, geçen sene İtalyan hükümeti tarafından hisse başına 6,49 euro değerinden 3,85 milyar dolar değerine yüzde 68’lik payının satın alınması ile kurtarılmıştı. Bu bakımdan değerlendirme yapıldığında en düşük fiyatta ortalama yüzde 60 kadar olduğu görülmekte.

Bankanın borçları karşılığında hisselerini değiştirmeyi kabul eden junior tahvil sahipleri de hisseleri 8,65 eurodan saymıştı. Monte Paschi‘nin buradan sağladığı ise 4,47 milyar euro olmuştu.

Geçen ay bankanın iflası sonrasında sigorta alan yatırımcılar için ödemeyi belirleyen ihaledeki fiyat incelendiğinde 4,28 euro olmuştu. İlk işlemlerde bu değerin altı görülse dahi 5 eurodaki fiyat toparlanmayı işaret ediyor.

AB banka kurtarma kuralları çerçevesinde Monte Paschi, 2021 yılına kadar 1,2 milyar euro net kar kazanmayı taahhüt etti. 5.500b bankacı işinden çıkarıldı ve 26 milyar euro değerinde sorunlu kredinin satışı yapılarak bilanço temizlendi.

Bir zaman piyasada İtalyan kabusu olarak görülen bu durum ilerleyen zamanların fiyatlamasında yatırımcı güvenini ne kadar kazanabileceği belirleyici faktör olacak. Bu kapsamda da bilançolar yakından takip edilecek.

Monte Paschi, 23 Aralık günü tahtası işleme kapatılmasından önce geçen yılda yüzde 87 oranında değeri kaybı yaşamıştı.