Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Nisan Ayı Beklenti Anketi Sonuçlarını Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2017 büyüme beklentisi anket sonuçlarını açıkladı. Sonuçlara göre büyüme beklentisi yüzde 3 seviyesinde yükseldi.

Uzman ve profesyonel kişiler, yabancı finans firmaları, finansal alanda karar alıcı kişilerin katılımı ile gerçekleşen Nisan ayı beklenti anketine göre nisan ayı tüketici enflasyonu yani TÜFE beklentisi bir önceki ankete göre kıyaslama yapıldığı zaman yüzde 0,91 seviyesinden yüzde 0,95 seviyesine yükseldiği açıklandı. Mayıs için tüketici enflasyonu beklentisi ise aynı anket beklentisi dönemlerinde yüzde 0,62 seviyesinde ve yüzde 0,60 seviyesinde gerçekleşti. Haziran ayı için bakıldığı zaman ise yüzde 0,24 olarak meydana geldi.

Yıl sonu cari tüketici enflasyonu beklentisi kapsamında bir önceki anket beklentisi ile karşılaştırma yapıldığı zaman yüzde 9,08 seviyesinden yüzde 9,28 seviyesine arttığı görülmekte. 1 ve 2 sene sonra tüketici enflasyonu beklentilerinde ise yüzde 8,27 ile yüzde 7,87 olması beklenmekte.

Döviz kurundanki yıl sonu beklentisi ise bu yıl yüzde 3,8495 seviyesinden yüzde 3,8352 seviyesine düştü. 1 yıl sonraki döviz kuru beklentisine bakıldığı zaman bir önceki anket beklentisi ile kıyaslandığında yüzde 3,9194 seviyesinden yüzde 3,9385 seviyesine arttığı görülmekte.

Cari işlemler açığı beklentilerindeki bu yılın sonuçları yüzde 35,7 seviyesindeyken bir önceki yılın sonuçları yüzde 35,8 seviyesindeydi. Bunun sonucunda cari işlemler açığı beklentilerinde düşüş yaşandığı gözlemlendi.

2017 yılı sonunda büyüme beklentisi ise yüzde 3 seviyesine ulaştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyeti anket sonuçları bir önceki beklenti anketi ile karşılaştırıldığı zaman yüzde 0,57 oranında artış meydana geldiği görülmekte. Bir önceki beklentide yüzde 10,81 seviyesinde olan Fonlama Maliyeti bu yılın sonuçlarında 11,49 olarak açıklandı.