2018 İlk Çeyrek Büyüme Beklentisi Yüzde 7’nin Üstü!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz hafta takdim edilen teşvik belgeleri sonrasında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci dört adet uluslararası yatırımcının Türkiye’ye Proje Bazlı Teşvik Sistemi için talepte bulunduğunu açıkladı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Olağan Genel Kurulu’nda konuşma yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, en büyük 100 Türk şirketten 63 tanesinin, en büyük 45 uluslararası müteahhitlik şirketinin de 28 tanesinin DEİK üyesi olduğunu belirtti. DEİK’in 21’inci yüzyıl içerisinde 6 farklı kıtada Türkiye’nin en önemli güç unsurlarından bir tanesi olduğunu vurgulayan Bakan Zeybekci, 2017 yılın yatırımların sahip oldukları maddi boyutun yüzde 82 düzeyinde artış gösterdiğini belirtti.

Son 15 yıllık süreçte ortaya konulan makro ekonomik adımların, Türkiye’deki iş dünyasına yarattığı etkileri değerlendiren Bakan Zeybekci, Türkiye’nin G20 ülkeleri arasındaki en hızlı büyümeyi başaran ülke olduğunu belirtti. İhracat rakamlarının 15 yıllık süreçte yaklaşık 5 katlık bir artış gösterdiğini belirten Zeybekci, milli gelir rakamlarının 3,5 katına kadar yükseldiğini belirtti. Türkiye’nin sahip olduğu Kültür Coğrafyası sayesinde hem ekonomik, hem de siyasi bir merkez haline geldiğini belirten Bakan Zeybekci, Türkiye’nin Avrupa ülkelerinin en dinamik ekonomisine ve en dinamik toplumu olmayı başardığını belirtti.

Türkiye’nin 2018 yılının geride kalan döneminde her ay yeni bir rekor kırarak ihracat rakamlarını büyüttüğünü belirten Bakan Zeybekci, yıl sonuna kadar 170 milyar dolarlık ihracat seviyesinin geçileceğinin ön görüldüğünü belirtti.

Bakan Zeybekci, 2018 yılının ilk çeyrek dönemindeki büyüme beklentisinin yüzde 7 rakamının biraz üzerinde olduğunu belirtti.