Irak Muslukları Kapandı, İran Muslukları Açıldı!

Geride kalan 12 aylık süreç zarfında İran, Türkiye’nin en fazla petrol satın aldığı ülkeler arasında birinci sıraya yükseldi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin geride kalan 12 aylık süreç zarfında petrol alımını en fazla İran’dan gerçekleştirildiği belirtildi. Sektör hakkında uzun zamandır incelemelerde bulunduğunu açıklayan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Türkiye’nin ham petrol satın alma konusunda izlemekte olduğu genel politikalar, petrol satın alınan ülkeler, petrol satın alınma oranlarını kontrol altına alarak bir rapor hazırlığı yaptı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından hazırlanan bu rapora göre, Türkiye’nin satın aldığı petrol listesinde en büyük pay İran’da olurken sıralama Irak, Rusya, Arabistan ve Kuveyt olarak devam etti.

Daha eski dönemlerde petrol konusunda Türkiye’nin bir numaralı tedarikçisinin Irak olduğunun belirtildiği raporda, bu oranın son yıllarda önemli ölçüde değiştiğini, Irak’tan satın alınan ham petrol oranında yüzde 20,5 oranında bir azalma olduğunu ve yine Irak’tan yıllık bazda alınan petrolün 4 milyon 332 bin ton düzeyinde gerçekleştiği belirtildi.

Türkiye’nin en fazla petrol satın alımı yaptığı ülkeler listesinde birinci sırada İran yer alırken, Ocak ila Temmuz aylarında gerçekleşen satın alma işlemlerinde İran’dan yapılan alımların yüzde 142 oranında artış yaşandığını ve miktarın 7 milyon 426 bin tona kadar yükseldiği belirtildi.

Hazırlanan rapora göre Türkiye’nin son 12 aylık süreç içerisinde en fazla ham petrol satın aldığı ülkeler listesinde birinci sırada İran’ın yer alması, büyük bir şaşkınlığa ortam yaratırken, son yaşanan gelişmeler ile birlikte bu istatistiğin bir süre daha kalıcı olduğu ön görülüyor.