Almanya’dan Afrika’ya Ekonomik Yatırımlar

Almanya Başkanı Angela Merkel’in Nijerya, Gana ve Senegal’a yapacağı 3 günlük ziyaret kapsamında altyapı ile enerji alanlarında yapılabilecek yatırım fırsatları ele alınacak.

Almanya’dan Afrika Yatırımları için Teşvikler

Konuyla ilgili yapılan haberler kapsamında toplamda 3,5 milyon Alman firmasından Afrika’da aktif olarak iş yapanların sayısı 1.000. Afrika’daki ekonomik faaliyetleri artırmak isteyen Alman hükümeti, bu kapsamda da vergi alınmaması, özel krediler sağlanması ve benzeri gibi teşvikler sağlamak için çalışmalarda bulunuyor. Bunların yanı sıra Afrika’daki yatırım ve ticaret faaliyetlerinin artırılması için Hermes kredilerini artıran Almanya, ülkedeki yabancı yatırım sermaye yatırımlarının payını en çok alan Çinli şirketlerle ortak yatırım yapılması kapsamında çalışmalar yapabilir.

Afrika kıtası ile Almanya arasındaki ekonomik ilişkiler incelendiği zaman ise halen daha istenilen seviyede olmadığı gözlemleniyor. Almanya’nın Afrika ülkelerine gerçekleştirdiği ihracatın toplam ihracat içindeki payı yüzde 2 seviyesine tekabül ediyor. Almanya’nın geçen sene Sahra Altı Afrika ile yaptığı ticaretin toplam hacmi 26,1 milyon avroya tekabül etti. Bu da Avrupa’nın en büyük ekonomisinin yüzde 1,1’lik dış ticaretine tekabül ediyor. Alman iş dünyası ise karşılıklı ticaretin çok daha yüksek seviyelere çıkması, Afrika’nın ihracat payının artırılması için EPSs’i tartışıyor.

Avrupa’nın lokomotif ülkesi olan Almanya, Afrika’da özellikle altyapı ile enerji sektörlerinde özel yatırım imkanlarını değerlendirmeyi ele alacak. Ülkede önemli altyapı ve enerji şirketlerinin bu kapsamda Almanya’nın elini güçlü yaparken, kıtaya ilgi gösteren diğer Avrupa Birliği ülkelerinde de pozitif olarak ayrışmış oluyor.