Altın ve Dolar Ne Kadar Daha Yükselecek?

Ülkemiz koşullarında birikimlerimizi değerlendirmek ve en önemlisi de paramızın var olan reel değerini koruyabilmek için en çok tercih edilen yöntemler arasında vadeli mevduatlar, altın ve dövize yapılan yatırımlar sayılabilir. Diğer yatırım yöntemlerde ise swap, opsiyon, forward, viop, foreks gibi vadeli türev işlemlerinin yanı sıra Borsa İstanbul’daki hisse senetleri piyasası, Bono, Tahvil ve Eurobond yatırımları vardır.

En çok bilinen ve tercih edilen yatırım değerlendirme araçlarından altın fiyatları yurt dışı ons/ usd fiyatları ve iç piyasadaki TL- Döviz hareketlerine bağlı olarak dalgalı bir seyir izlemektedir. İç piyasada döviz hareketlerine paralel olarak altın fiyatları artar veya azalır.

İç Piyasada Artış

İç piyasa dinamiklerine bakıldığında faiz ve döviz arasında ters hareket görülmektedir. Faiz oranlarının artması ile döviz talebinde ve kurlarda düşüş görülmekte tersi bir faiz hareketinde ise döviz kurlarında artış görülmektedir.

Özellikle global piyasa koşullarında dünyadaki tüm piyasalar arasında bir korelasyondan söz etmek mümkündür. Bugün ülkemizdeki Döviz, Türk Lirası ve Faiz hareketlerine bakıldığında kamunun iç siyaset ve bütçe dengelerinin yanısıra yurt dışı piyasalardaki ekonomik ve siyasal gelişmelerin direkt olarak etkilediği görülmektedir.

Kısa Vadede Altın ve Dolar Kaç Liraya Kadar Yükselecek?

Bugün ülkemizdeki siyasal koşullar çerçevesinde 16 Nisan’da yapılacak oylama sonucunun piyasada yapmış olduğu algı döviz ve altına yön verecektir. Ayrıca Amerikan Merkez Bankası olan FED ‘in 2017 yılı Mart ayında açıklamış olduğu bu yıl 3 faiz arttırımı olacağı söylemini 4’e çıkarması ise Türk Lirasında hızlıca bir değer kaybına yol açar. USD/ TL’nin direnç noktası 3.500 TL olup tavan noktası 4.000 TL’dir. Altın Gram fiyatlarına bakıldığında direnç noktası 120 TL, tavan noktası ise 160 TL’dir.