IMF’den ABD’nin Ekonomisini Değerlendirme Raporu!

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yapılan açıklamada, ABD’nin yürütmekte olduğu maliye politikaları ve ticaret politikalarının, hem ABD ekonomisi için, hem de küresel düzeydeki büyüme için önemli riskler barındırdığını ve risk seviyesini artırdığı ifade edildi.

IMF, ABD ekonomisi hakkında olan yıllık değerlendirme özelliği taşıyan 4. Madde Görüşmelerini tamamladı. Tamamlanan görüşmeler sonrasında IMF’den açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada son 10 yıldır büyümenin devam ettiğini, ABD ekonomisinin en uzun büyüme dönemini geçirmeyi başardığını, büyüme hızının son yıllarda da artışta olduğunun bilgisi verildi.

İşsizlik oranının ABD’de 1960’lı yıllardan bu yana geçen süreçteki en düşük seviyesinde gerilediğinin bilgisinin verildiği raporda, ABD’nin büyüme hızlanmasının mali konulardaki genişleme, özel sektöre yapılan yatırımlarda yaşanan artış ve destekleyici nitelik taşıyan finansal şartların da etkisi eşliğinde gerçekleştiği belirtildi. Yaşanan olumlu gelişmelerin dış ortam tarafından da desteklendiğinin belirtildiği raporda, tabana yayılmanın hızlanmayı güçlendirdiğini, önümüzdeki yıl ABD’nin büyümesini devam ettirmesi halinde en uzun büyüme dönemi skalasının da tekrar yakalanacağının bilgisi verildi.

Olumlu bir ilerleme kaydeden ABD ekonomisinde yükselen kamu borcunun önemli bir risk taşıdığı ifade edilirken, 2024 yılı itibariyle yıllık gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 90’ını geçebilecek bir kapasiteye sahip olunulduğunun bilgisi verildi.

Dolar kurunda küresel düzeyde yaşanan değerlenmenin, dolar cinsinden borcu bulunan ülkeler ve şirketler için büyük bir risk teşkil ettiğinin ifade edildiği raporda, büyümenin 2020 yılından sonra başlaması planlanan mali konsolidasyon ile birlikte yavaşlama alışkanlığına geçeceği tahmini yapılırken, aynı zamanda ABD tarafından uygulanan ek gümrük vergisi uygulamalarının getirdiği risklerden de bahsedildi.