Asgari Ücretle Çalışanlara Müjde! Fark Ödemesi Yapılacak!

Asgari ücret için Maliye Bakanlığı’ndan açıklama geldi. Son aylarda vergiler dolayısı ile bin 404 Türk Lirası’nın altına gerileyen net asgari ücret için nasıl bir çalışma yapılacağı bakanlık tarafından açıklandı.

Ağustos ayının sonrasında yükselen enflasyon, yükselen vergi oranları ve sabit kalan asgari ücret sebebi ile, asgari ücret ile çalışan vatandaşlar bin 404 Türk Lirası maaşı alamadılar. Bu durum üzerine harekete geçen Maliye Bakanlığı, çalışanların mağdur olmaması adına uygulayacağı formül hakkında açıklamalarda bulundu.

Uzun süredir görüşmeleri devam eden ve içerisinde birçok farklı alanda veri barındıran torba yasanın Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmesi ile birlikte Asgari Geçim İndirimi (AGİ) de devreye alınmıştı. Asgari Geçim İndirimi yöntemini Maliye Bakanlığı asgari ücret tutarlarında yaşanan düşüşün telafisi olarak kullanacağını açıkladı.

Resmi Gazete’de yayınlanan verilere göz atıldığında, asgari geçim indirimi uygulaması gerçekleştirilerek, 2017 yılının Ocak ayındaki net ücretin altında kalan vatandaşların her biri için; Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık ayları için hesaplanacak olan fark tutarı, asgari geçim indirimine ilave edilerek uygulanacak.

Yeni yılda asgari ücret kaç Türk Lirası olacağı konusu büyük bir merak konusu iken, mevcut düzende bekâr bir işçinin aldığı brüt maaş bin 777,50 Türk Lirası olurken, vergiler ve kesintiler ile alınan net maaş bin 404,06 Türk Lirası’na tekabül ediyor. Bir işverene asgari ücret ile çalışan bir işçinin maliyeti ise 2 bin 88,56 Türk Lirası’na tekabül ederken, bu tutarın 275,51 Türk Lirası sosyal güvenlik primi, 35,55 Türk Lirası işveren işsizlik sigorta fonu olarak kesiliyor.