Asgari Ücretle Ne Kadar Kredi Çekilir?

Günümüz şartlarında birçok asgari ücretli çalışan, bazı dönemlerde yaşadıkları geçim sıkıntılarını kredi çekerek kapatmaya, devam eden süreçlerde de kredilerini cüzzi miktarlarda ödemeler yaparak temize çıkmayı hedeflemektedirler. Peki asgari ücret ile çalışan bir kişi için ne kadar kredi limiti tanımlanmaktadır?

Kredi Tutarı Nasıl Hesaplanır?

Kredi tutarları, bireyin yaşadığı ev içerisine giren toplam gelir miktarının en fazla yarısına tekabül edecek tutarlarda kredi taksitlerini oluşturacak şekilde hesaplanmaktadır. Örneğin evine 2 bin Türk Lirası tutarında maaş giren bir ailenin ferdi için en fazla aylık taksit tutarı bin Türk Lirası’na tekabül edecek şekilde kredi kullanımı gerçekleştirilmektedir.

Bu hesaptan yola çıktığımızda, asgari ücretin bin 400 Türk Lirası dolaylarında seyrettiği günümüzde, asgari ücret ile çalışan bir vatandaşın çekebileceği maksimum ihtiyaç kredisi taksit tutarı 700 Türk Lirası’na tekabül etmelidir.

Tabi ki bu hesap, en az 5 yıllık süre zarfında tüm fatura, kredi kartı ve kredi ödemelerini zamanında yapmış, hiç bir şekilde gecikmeye düşmemiş ve sürekli olarak düzenli bir maaşa sahip olan bireyler için geçerlidir. Bu yüzden kredi hesaplaması yaparken geçmişteki ve günümüzdeki kredi ödemelerinizi iyi düşünmeli, çekebileceğiniz tutarı tahmini olarak kendiniz belirleyerek, ödemelerinizi buna göre ayarlamalısınız.

Diyelim ki; tüm kredi çekmeniz için gereken şartları sağlıyorsunuz, mevcut bekleyen bir kredi ya da kredi kartı borcunuz yok ve ödemeleriniz düzenli. Bu şartlar altında kredi çekmek istediğinizde aylık en fazla ödeyeceğiniz taksit tutar 700 Türk Lirası olduğuna ve bankaların sundukları en uzun vade seçenekleri 48 ay olduğuna göre, ortalama 20 bin Türk Lirası ila 25 bin Türk Lirası arasında bir tutarda ihtiyaç kredisi temin ederek, banka tarafından uygulanacak faiz oranı eşliğinde aylık 700 Türk Lirası’na tekabül eden eşit taksitler ile ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.