Aslan: Sıvı Çelik Üretiminde Türkiye Dünyada 8. Sırada

Çelik İhracatçıları Birliği tarafından yapılan açıklama neticesinde bu yılın ilk 8 aylık döneminde Türkiye demir çelik ihracatı geçen senenin aynı dönemine göre değer olarak yüzde 28,5 oranında yükselerek 9,6 milyon dolara, miktar olarak ise yüzde 5,8 oranında yükselerek 12,7 milyon ton seviyesine ulaştı.

Aslan: Sıvı Çelik Üretiminde Türkiye Dünyada 8. Sırada

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ÇİB Başkanı Adnan Aslan, bu senenin ocak ile ağustos dönemleri arasında meydana gelen değer bazındaki artışın miktar bazında oluşan yükselişe göre daha fazla olduğunu, Türk çelik sektörünün sıvı çelik üretim hacminde dünyanın en büyük 8. Ülke konumunda bulunduğunu, bu sıralamanın Avrupa Ülkeleri arasında en büyük 2. Sırada olduğunu, inşaat çeliğinin ihracatında düşüş meydana geldiğini ancak sıcak yassı ihracatta yükselme olduğunu söyledi.

İnşaat çeliği ihracatının geçtiğimiz dönemlerde yüzde 20 oranında gerilediğini söyleyen Aslan, ağustos döneminde bunun toparlandığını ve azalış oranının yüzde 4 seviyelerine kadar gerilediğini, bu yılın ilk 8 aylık döneminde en çok ihracat yaşanan grubun sıcak yassı grubunu olurken, devamında ise profil il filmaşinin yer aldığını söyledi.

Söz konusu dönemde en çok ihracat azalışı gözlemlenen grubun ise kütük olduğunu söyleyen Aslan, devamında ise inşaat çeliği ile slabın yer aldığını, Suudi Arabistan, Endonezya ve Cezayir’e yapılan kütük ihracatlarında önemli ölçütte düşüş yaşandığını, hem değer olarak hem de tonaj kapsamında Türk çelik sektörünün inşaat çeliğinde meydana gelen gerilemelerin Türkiye’ye açılan ticaret savaşının etkileri olduğunu söyledi.