Özdebir: Piyasadaki En Büyük Sıkıntılardan Biri Finansmana Erişim

Döviz kurlarının sanayi sektörüne olan etkilerinden bahseden ASO Başkanı Nurettin Özdebir, bu kapsamda sorun ve çözüm önerisi olan rapor hazırladıklarını ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte Maliye, Ticaret, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlıklarına sunduklarını bildirdi.

Bakanlıklara sunulan raporda toplamda ortalama 15 tane konu başlığının bulunduğunu söyleyen Özdebir, bunların arasında en önemlilerinden birinin KDV iadeleri olduğunu, 200 milyar lira tutarındaki KDV alacağının yaklaşık 40 milyar liralık kısmının sanayi sektörünü yakından ilgilendirdiğini söyledi. Firmaların bankalara verecekleri teminatların bulunmadığını söyleyen Özdebir, piyasadaki en büyük sıkıntılardan birinin finansman erişimi olduğunu, döviz kurları ve faiz oranlarının yükselmesinin sanayi sektörünü olumsuz yönde etkilediğini, piyasaların normale dönme sürecinde işletmelerin zaman kazanması gerektiğini söyledi.

“İhracata Destek Verilmesi Gerekli”

İhracat kapsamında önemli ölçütte fırsat penceresinin bulunduğunu söyleyen Özdebir, ihracatın kapılarının açılması gerektiğini, bu alanda yoğun destek verilmesi gerektiğini, bu kapsamda Türk Eximbank’ın kaynaklarının artırılabilineceğini söyledi.

Güney Amerika’nın ihracat için büyük potansiyel teşkil ettiğini söyleyen Özdebir, söz konusu bölgenin dış ticaretinin yarısından fazlasının Avrupa ülkeleri ile gerçekleştiğini, Türkiye’nin Güney Amerika’ya Avrupa’dan çok daha yakın olduğunu, bu yönde çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi.

Raporda yer alan isteklerin yatırımın sürdürülebilir olması için talep ettiklerini söyleyen Özdebir, üretimin artırılması gerektiğini çünkü ekonominin temel taşlarından birinin üretim olduğunu, bunun için Kamu ihalelerinde yerli malın kullanılması için kararların alındığını söyledi.