Bakan Zeybekci: İhracatı Artıracağız

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) İhracatçı Eğilim Anketi 2017 Yılı Birinci Çeyrek Gerçekleşme ve İkinci Çeyrek Beklenti sonuçlarının açıklandığı toplantıda Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ekonomi ve ihracat ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakan Zeybeykci, 2 gün önce gerçekleştirilen toplantıdaki görüşmelerin yaklaşık ortalama 2,5 saat kadar devam ettiğini, toplantıda iki ülke arasındaki ticaretin artırılmasına karar verildiğini söyledi. Rusya ile aramızda gerçekleşen ticaretin eski haline geri döndüğünü, artık sorunların kalmadığını söyleyen  Nihat Zeybekci, ancak domates ticaretindeki sorunların halen daha devam ettiğini söyledi. Rusya’ya domates ihracatını gerçekleştiriyor olmamızın bizim için dünyanın sonunun gelmiş olması demek olmadığını ifade eden Nihat Zeybekci, Rusya’nın kendi ülkelerinde domates üretimlerini gerçekleştirmek gibi bir düşüncelerinin olduğunu, yasak kelimesini asla kabul etmediklerini, gümrük vergilerinde artışa giderek yahut tam tersi azaltarak bir önlem almaya çalışmalarını anlayış iş karşıladıklarını dile getirdi. Mayıs ayı döneminde her şeyi izleyeceklerini söyleyen Zeybekci, mayıs sonu geldiğinde ise her şeyi göreceklerini, bunun sonucunda ise anlaşmaya varacaklarını, iki ülke arasında herhangi bir ticaret engelinin kalmayacağını söyledi.

Toplantıdaki görüşmelerin çok güzel geçtiğini söyleyen Nihat Zeybekci, iki ülke arasında yanlış anlaşılmalardan ötürü meydana gelen sorunların ortadan kalkması için neler yapılabilineceğini konuştuklarını, olumlu görüşmelerin olduğunu, ülkemizin Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği’nin büyütülmesi ve güncellenmesine ilişkin desteklerini ifade ettiklerini belirtti.

Çin ile gerçekleştirilen dış ticaretin 1’e 10 olacak şekilde açık verdiğini söyleye Nihat Zeybekci, Çin’e gerçekleştirilen ihracatların artırılması için çalışmalarda bulunacaklarını, sene sonunda ise ülkemizin ihracatını 155 milyar dolar değerinin de üzerine çıkacağını söyledi.