Solmaz: Rekolte Düşük, Fiyatlar Olması Gerektiği Gibi Değil

Dünyanın kuru kayısı ihracatının yüzde 85’lik kısmını karşılayan Malatya’da, kuru kayısı fiyatlarında artış bekleniyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, hasat sezonun başladığını, bununla birlikte fiyatlarında artışa geçtiğini, geçen sezonda kuru kayısı rekoltesinin fazla olduğunu ancak bu sene istenen rakamlara ulaşılamadığını söyledi.

Solmaz: Fiyatlar Olması Gerektiği Gibi Değil

Bu sene kuru kayısı rekoltesinin ortalama 90 bin ton olmasını beklediklerini söyleyen Solmaz, geçmiş dönemlerdeki ihracat ortalamalarının 100 bin ton seviyesinde bulunduğunu, 2018 rekoltesinin ihracat ortalamasının da altında bulunduğunu, bu sebeple de kuru kayısı fiyatlarının bu sene arttığını söyledi. Fiyatların şuanda olması gereken düzeyde bulunmadığını söyleyen Solmaz, kükürtlü kuru kayısı fiyatlarının 13 Türk Lirası ile 15 Türk Lirası arasında değişiklik gösterdiğini, işlenmemiş kuru kayısıların ise 3 ile 5 dolar arasında gidip geldiğini söyledi.

İşlenmemiş kuru kayısının ortalama olarak satış fiyatının 4 dolar olduğu farzedildiği zaman dolar kuru da 6 TL’den olduğunda 1 kilogram kuru kayısı fiyatının 24 Türk Lirasına kadar çıktığını, ancak bunun henüz iç piyasaya yansımadığını, 2014 yılında ilde zirai don olduğunu, bu nedenle de o dönemde rekoltenin düşük geldiğini, bu nedenle de Malatya kuru kayısının pazarını kaybettiğini söyledi.

Kuru kayısı ihracatında yeni pazarlara açılmak için çalışmalarda bulunduklarını söyleyen Solmaz, şuanki pazarların ihracat miktarında yükselme olmasını beklediklerini, Rusya pazarının tamamının Türkiye’ye açık olduğunu söyledi.