Doğu ve Güneydoğu İhracat Gelirleri Yükseldi!

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği verilerine göre bu yılın ocak ile temmuz dönemleri arasında faaliyet bölgesinde bulunan çok sayıda şehirden 171 ülkeye ihracat yapıldı. Geçen senenin aynı dönemi ile kıyaslama yapıldığı zaman ihracatta en çok artış yaşayan sektör madencilik ve tarım sektörü oldu. Elde edilen verilere göre temmuz dönemindeki ihracat geliri ise 144 milyon 276 dolar olarak açıklandı.

İhracat Gelirleri Yükseldi

Söz konusu dönemde tarım sektöründe meydana gelen ihracat yüzde 8,4 oranında yükseldi. Geçen senenin aynı döneminde sektörden elde edilen gelir 149 milyon dolarken bu yıl 162 milyon dolara tekabül etti. Madencilik sektöründeki ihracattan elden edilen gelirde ise yüzde 21 oranında artış meydana geldi. Bu artışla da geçen sene 41 milyon dolara tekabül eden gelir bu sene 50 milyon dolara ulaştı.

İhracatın 811 milyon dolarlık kısmı ise sanayi ürünlerinde elde edildi. Sanayi ürünlerinde ilk sırada bulunan kimyevi maddeler oldu. Kimyevi maddelerden elde edilen gelir 131 milyon dolara tekabül ederken, makineden 124 milyon dolar, hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe elde edilen gelir ise 110 milyon dolara tekabül etti.

Mobilya, kağıt ve orman ürünleri incelendiği zaman geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 24 oranında artış olduğu gözlemlendi. Bunun sonucunda ise 83 milyon 377 bin dolarlık gelir elde edildi.

İhracatta iller bazında inceleme yapıldığında ocak ile temmuz dönemleri arasında en çok ihracat gerçekleştiren şehir 169 milyon 293 bin dolar ile Şırnak oldu. Bunun devamında ise Hakkari, Erzurum, Erzincan, Batman ve Bitlis yer aldı.