Buğday Stokları Eriyor! Kriz Kapıda mı?

Dünyanın en büyük buğday ihracatçılarının stoklarının eridiği açıklandı. Havaların sıcak olması, yaz dönemlerinin kurak geçmesi buğday üreticilerinin stoklarının gerilemesine sebebiyet verdi.

Stoklar Eriyor, Kriz Kapıda

Yapılan haberler kapsamında Analistler fiyatların fazla olmamasının güzel gibi görünsede, stokların hızlı bir şekilde erimeye başladığını, bu nedenle de krizin çok yakın olduğunu söylediler. Uluslararası Tahıl Konseyi (IGC), 2018-2019 dönemindeki küresel buğday üretiminin 42 milyon tonluk düşüşle 716 milyon ton seviyesine kadar gerilediğini söylediler. IGC’nin ağustos döneminde açıkladığı rapor kapsamında 2017-2018 döneminde 758 milyon ton olarak gerçekleştiği beklenilen küresel buğday üretiminin 2018-2019 döneminde temmuzda 5 milyon ton beklentisi, bir önceki sezonda 42 milyon düşüş ile birlikte 716 milyon ton seviyesinde gerçekleşmesinin beklenildiği açıklandı.

Üretimde düşüş meydana gelirken, stoklarda da düşüş oluyor. ABD Tarım Bakanlığı’na göre 2018-2019 döneminin başında küresel stoklar 273 milyon ton seviyesindeydi ve bununla da tüm dönemlerinde en yüksek düzeyine çıkacaktı. Ancak USDA stokunun hemen hemen yüzde 50’lik kısmının Çin’de olmasının ise sorun yaratabileceği belirtilmişti. Çünkü Çin, elinde bulunan stokları piyasaya çıkarmak istemiyor. USDA, dünyada bulunan buğdayın yüzde 16’lık kısmını Çin’in tükettiğini, yeni sezon başlangıcında da dünya stokunun yüzde 46’lık kısmının Çin’in elinde olacağını, ülkenin 5 sene öncesine kıyasla stokunu yüzde 135 oranında yükselteceği anlamına geldiğini belirtildi.