Merkez Bankası Faiz Artımına Gitti

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından bugün açıklanan karar ile birlikte geç likidite faizinde yarım puan artış yapılırken, politika faizinde bir değişikliğe gidilmedi. Merkez Bankası tarafından alınan bu karar sonrasında dolar düşüşe geçti.

Uzun bir süredir politika faizi üzerinde büyük değişiklikler yapmayan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, bankaları sürekli yüksek faizli geç likidite penceresine doğru yönlendiriyor.

Marjinal fonlanma oranını yüzde 9,25’te sabitleyen Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, borçlanma faizini yüzde 7,25 oranında, politika faizini ise yüzde 8 oranında sabit tuttu. Gün içerisinde açıklanan karar ile yarım puan yükseltilen geç likidite penceresi faizi de yüzde 12,25’e çıkartılmış oldu.

Doların Tepkisi Ne Oldu?

Alınan kararın hemen öncesinde 3,59 Türk Lirası seviyesinde olan dolar, alınan karar ile birlikte 3,56 Türk Lirası seviyesine kadar inmeyi başardı.

Merkez Bankası tarafından açıklanan kurul kararında, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8’de sabit tutulduğu, marjinal fonlanma oranının yüzde 9,25 oranında sabit tutulduğunu, Merkez Bankası borçlanma faizinin de yüzde 7,25 seviyesinde sabit tutulduğu bilgisi paylaşıldı. Yapılan açıklamada bankalararası para piyasası için saat 16.00 ila 17.00 arasında olan gecelik vadede uygulamaya tabii tutulan Merkez Bankası borçlanma faizi oranı, yüzde 0,5 oranında yükseltilerek yüzde 11,75’ten yüzde 12,25′ çıkartıldığı bildirildi.

 

Piyasalara Hareket Gelecek

Merkez Bankası tarafından açıklanan faiz kararı ile ilgili açıklama yapan Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Erol Gürcan, gün içerisinde duyurulan GLP (gecelik likidite penceresi) kararı ile birlikte  konsensüs beklentilere karşı bir miktar sınırlı bir değişim olsa da, Merkez Bankası’nın son dönemlerdeki temkinlik yaklaşımını ortaya koyması sebebi ile birlikte Türk Lirası’nın sahip olduğu değeri ve değer sonrasında ortaya çıkan ilk piyasa etkileri açısından, oldukça pozitif ir etki yaratacağını beklediğini aktardı.

Piyasalarda genel olarak herhangi bir faiz beklentisine gidilmeyeceğinin beklentisi olduğunu belirten Gürcan, kararın piyasalar için olumlu bir etki yaratacağını beklediklerini aktardı.

Diğer taraftan açıklama yapan Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erken, Merkez Bankası2nın uyguladığı para politikaları içerisindeki sıkılaşmanın düşündürücü bir hal aldığını belirtirken, aynı zamanda enflasyonun da önemli bir risk faktörü olduğunu belirtti. Erken, yaptığı açıklamada aynı zamanda enflasyon ve hem kalıcı, hem de sürdürülebilir büyüme için makroihtiyati tedbirlerin kısa dönem için gündeme gelmesi, uzun dönem için de yapısal reformların devreye girmesi gerektiğini belirtti. Mevcut durum içerisinde para politikalarında ortaya koyulan sıkı duruştan taviz verilmesinin döviz kurları açısından hızlı bir yükselme yaratacağını belirten Erken, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın enflasyonun iyileşme yaşaması zamanına kadar para politikalarındaki sıkı duruşuna devam edeceği yönünde yaptığı açıklamayı hatırlattı.

28 Nisan’da Enflasyon Raporu Sunumu Yapılacak

28 Nisan Cuma günü, Merkez Bankası tarafından Enflasyon Raporu Sunumu gerçekleştirilecek. Kapital FX’in Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erken’e göre 28 Nisan’da yapılacak sunumda da benzer içerikli bir mesaj verilecek.