Çikolata ve Şekerleme Tüketimi Her Sene Yüzde 10 Artıyor

Şekerlemeler ve çikolatalarla ilgili açıklamalarda bulunan Kopuz, her sene bu iki gruptaki tüketimde ortalama olarak yüzde 10 oranında artış yaşandığını, özellikle de bayramlarda satışların çok fazla yükseldiğini söyledi.

Şekerli Mamul Sanayicileri Derneği (ŞEMAD) Başkanı Şemsi Kopuz, şekerli mamul gıda sektörüne ilişkin açıklamalarda bulundu. Gıda sektörü gibi şekerli mamul sektörünün de net ihracatçı konumunda bulunacağını söyleyen Kopuz, Türkiye’nin dünyanın ilk 20 şekerli mamul ihracatçısı konumunda bulunduğunu aktardı.

Çikolata ve Şekerlemeler Her Sene Yüzde 10 Artıyor

Türkiye’nin ihraç ettiği şekerli mamul ürünlerinde ilk sırayı çikolata ile şekerlemelerin yer aldığını söyleyen Kopuz, bunun devamında da fırıncılık ürünlerinin bulunduğunu, şekerli mamuller ile çikolata pazarının her sene yüzde 10 oranında artış gösterdiğini söyledi. Yaşanan yüzde 10’luk artışa etki eden faktörlerinde başında Türkiye nüfusunun artmasıyla birlikte ülkemizde bulunan Suriyeli sığınmacılar olduğunu söyleyen Kopuz, bunun sonucunda da pazarın her geçen sene artış gösterdiğini aktardı.

Avrupa’da her sene kişi başına şeker mamul tüketiminin ortalama 10 kilogram olduğunu söyleyen Kopuz, Türkiye’de bu rakamın 2,5 kilogram olduğunu, ülkemizin Avrupa’ya göre göre çok fazla düşük seviyelere bulunduğunu, ancak Ramazan ve Kurban Bayramlarında artışlar yaşandığını söyledi. Yapılan hesaplamalar kapsamında Türkiye’deki çikolata üretiminin yaklaşık olarak yüzde 25’lik kısmının bayramlar tüketildiğini söyleyen Kopuz, benzer şekilde şekerlemelerin de yine ortalama yarısının bayramlarda tüketildiğini, bu dönemlerde bayram şekerleri ile çikolataların satışlarının ortalama 500 milyon Türk Lirası kazandırdığını söyledi.