Dış Ticaret Açığı Düştü!

Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) birlikte yayımladığı bu yılın ocak ile temmuz dönemleri arasında ilişkin geçici dış ticaret istatistikleri açıklandı. Buna göre temmuz döneminde geçen senenin aynı dönemine göre ihracatta yüzde 11,6 oranında artış meydana geldi. Bunun sonucunda ihracat 14 milyar 77 milyon dolar seviyesine çıktı. Ancak ithalatta yüzde 6,7 oranında daralma olarak 20 milyar 59 milyon dolar seviyesine geriledi.

Dış Ticaret Açığı Düştü

Aynı dönemde dış ticaret açığında ise yüzde 32,6 oranında daralma gözlemlendi. Bunun sonucunda ise dış ticaret açığı 5 milyar 982 milyon dolar seviyesine geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı incelendiği zaman yüzde 70,2 olarak açıklandı. Söz konusu oran geçen sene yüzde 58,7 seviyesinde bulunuyordu.

Ocak ile temmuz dönemleri arasında Türkiye’nin ihracatı incelendiğinde geçen senenin aynı dönemine göre kıyaslandığı zaman yüzde 7 oranında artış olarak 96 milyar 272 milyon dolar seviyesine çıktı. İthalatı ise yüzde 10,2 oranında yükselerek 143 milyar 23 milyon dolara çıktı. Bu dönemdeki dış ticaret açığı ise yüzde 17,4 artarak 46 milyar 751 milyon dolara çıkarken, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 67,3’e tekabül etti.

Avrupa Birliği’nin ihracattaki payı temmuzda yüzde 48,7’yken, geçen sene yüzde 47,4 seviyesinde bulunuyordu. Avrupa Birliği’ne yapılan ihracat geçen senenin temmuz dönemine göre yüzde 14,7 yükselerek 6 milyar 852 milyon dolar seviyesine ulaştı. En çok ihracat yapılan ülke ise 1 milyar 294 milyon dolar ile Almanya oldu. Almanya’nın devamında ise Birleşik Krallık, ABD ve İtalya bulundu. İthalatta ise ilk sırada bulunan Çin olurken, devamında Rusya, Almanya ve ABD bulundu.