Dış Ticaret Endeksi Yükseldi

TÜİK tarafından bu yılım temmuz dönemine ilişkin dış ticaret endeksi verileri yayınlandı. Bu kapsamda ihracat birim değer endeksi söz konusu dönemde geçen senenin temmuz ayına kıyasla yüzde 2,1 oranında artış gösterdi.

Bu yılın temmuz döneminde gıda, içecek ve tütün grubunda yüzde 4,5 oranında düşüş meydana gelirken, yakıt hariç olmak üzere ham maddelerde yüzde 4,6 oranında artış oldu. Benzer şekilde yüzde 38,6 oranında yakıt grubunda, yüzde 1,6 oranında imalat sanayi grubunda artış oldu.

İthalat Birim Değer Endeksi Yükseldi

İthalat birim değer endeksi incelendiğinde ise temmuz döneminde yüzde 5,9 oranında yükseldiği gözlemlendi. Geçen senenin aynı dönemine göre ithalat birim değer endeksi incelendiğinde gıda, içecek ve tütün grubunda yüzde 1,5 oranında artış, yakıt hariç olmak üzere ham maddelerde yüzde 11,5 oranında, yakıt grubunda ise yüzde 36,2 oranında artış meydana geldi. Ancak imalat sanayi grubunda yüzde 0,2 oranında düşüş oldu.

İhracat miktar endeksi incelendiğinde aynı dönemlerin kıyaslamasında yüzde 9,3 oranında artış oldu. İthalat miktar endeksinde ise yüzde 11,8 oranında düşüş oldu. Mevsim etkilerinden arındırılmış seri incelendiğinde haziran döneminde 147,6 seviyesinde bulunan ihracat miktar endeksi temmuz döneminde yüzde 5,1 oranında yükselerek 155 seviyesine çıktı. Takvim etkilerinden arındırılmış seri kapsamında ihracat miktar endeksi yüzde 9,3 oranında yükselerek 154,7 seviyesine çıktı. Haziran döneminde 131,9 seviyesinde bulunan ithalat miktar endeksi ise temmuz döneminde yüzde 0,9 oranında geriledi ve 130,7 seviyesine indi. Takvim etkilerinden arındırılmış seri kapsamında geçen sene aynı dönemde 158,5 seviyesinde bulunan ithalat miktar endeksi bu yılın temmuz döneminde 137,1 olarak kayda geçti.