Dolar 3,55’in Altında

Günün başında doların karşında en çok değer kaybı yaşayan ülke para birimi Türk Lirası olmuştu. Ancak ABD tarım dışı istihdam verileri ile birlikte Türk Lirası değer kazandı.

Dolar güne 3,57 seviyesinde başlamıştı. Bugün en yüksek değeri 3,5772 olan doların ABD tarım dışı istihdam verilerinin açıklamasının ardından 3,55 seviyesine düştü. Doların kurunun en düşük seviyesi ise 3,5461 oldu.  Euro/TL parametresine bakıldığı zaman ise şuan 3,90 seviyesinde.

ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam verileri beklentilerin üzerinde çıktı. Nisan ayı beklentisi 211 bin olan ABD tarım dışı istihdam verileri, bu beklentinin üzerinde oldu. ABD’de işsiz verilerine bakıldığı zaman ise yüzde 4,4’e düştüğü, Saatlik ücretlere bakıldığı zaman ise beklentiler yönünde çıktığı görülmekte. Saatlik ücret verileri ise aylık yüzde 0,3 oranında olduğu açıklandı. Yıllık olarak bakıldığı zaman ise yüzde 2,5 ile 2,7 arasında olduğu, bu oranın ise beklentilerin altında olduğu açıklandı.

FED‘in haziran ayı döneminde faiz artırımı yapacağını öngördüklerini, bu öngörü ile gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin negatif yönde etkileneceğini söyleyen Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, gerçekleşen son toplantıda piyasaların haziran ayında faiz artışı yapacağının işaretini verdiğini, verilerin, Trump’ın sağlık yasasını geçirmesinin, federal hükümetin kapanma ihtimalinin artık kalmamasının da bunu desteklediğini söyledi. FED’in haziran ayında opsiyon ihtimallerini yüzde 70 seviyesinden yüzde 98 seviyesine artırmasının piyasasının algısının hangi yönde gittiğini gösterdiğini söyleyen Enver Erkan, USDTRY’in 3,52 seviyesine gerilediğini hatırlatarak, bu seviyenin kurumsal ve bireysel yatırımcılar tarafından alım avantajlarına dönüştüğünü gördüklerini söyledi. Erkan, dövize gelen talebin çok fazla olduğunu, kurlarda uzun dönemli gerilemelerin zor olduğunun bir defa teyit edildiğini söyledi.