Dünya Bankası Türkiye’nin 2018-2019 Büyüme Tahminlerini Açıkladı!

Dünya Bankası’nın Türkiye Direktörü olan Johannes Zutt tarafından yapılan açıklamada, Dünya Bankası olarak Türkiye’nin 2018 ve 2019 yıllarıdna elde edeceği büyüme oranı ortalamasının yüzde 4 ila yüzde 5 aralığında gerçekleşmesinin beklendiği ifade edildi.

Dünya Bankası Türkiye Direktöri Zutt, Türkiye’nin 2018 ve 2019 yıllarında elde edeceği ekonomik büyüme rakamları için Dünya Bankası’nın tahminlerini açıkladı. 2017 yılında Türkiye ekonomisinin oldukça başarılı bir performans gösterdiğini belirten Zutt, 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen hain darbe girişimi sonrasında devlet tarafından yatırım ortamlarının hareketlenmesi ve özel sektörün cesaretlenmesi için sunulan mali teşviklerin oldukça yapıcı olduğunu, sunulan destek ve teşviklerin karşılığını da aynı olumlu hava etkisinde geri edinildiğini, bunun da büyüme rakamlarına yansıdığını belirtti.

2018 ve 2019 yıllarında Türkiye’nin elde edeceği büyüme oranlarının yüzde 4 ila yüzde 5 seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiğini belirten Zutt, 2017 yılının üçüncü çeyrek dönemimde elde edilen büyüme rakamlarını da değerlendirdi. Elde edilen büyüme seviyesinin sürdürülebilir olması için Türk şirketlerinin verimlilik açısından çalışmalar yapması gerektiğini vurgulayan Zutt, Türkiye’nin küresel değer zincirleri ve Avrupa ile bütünleşmeyi başardığını, ancak verimlilik konusunda ciddi sıkıntıların olduğunu belirtti.

Türk şirketlerinin daha yüksek fiyat karşılığı olan ürünler ve servislerin inovasyonları konusunda çalışma gerçekleştirmesi gerektiğini belirten Zutt, gömülü teknolojiye sahip olan kompleks ürünlerin küresel düzeyde bir ilerleme kaydetmek için önemli bir adım olduğunu belirtti.

Türkiye ekonomisinin FED’in faiz artırım kararlarına karşı hassas olduğunu, aynı zamanda da Avrupa ekonomisi ile de yakından bağlantılı olduğunun altını çizen Zutt, Türkiye’nin yüksek fiyatlar sebebiyle oluşan stresi etkin bir şekilde yönetmesi gerektiğini vurguladı.