Egzoz Pulu Yoksa, 500 TL Ceza!

Egzoz Gazı Emisyon Kontrol Yönetmeliği’nin yayınlanması ile birlikte egzoz pulu olmayan araçlara tam 500 Türk Lirası tutarında ceza kesilecek.

Egzoz gazı ölçümü yaptırmayan araç sahipleri, artık ceza ile karşı karşıyalar. Motorlu kara taşıtları iki senede bir defa olmak üzre artık egzoz gaz ölçümü yaptırmak zorundalar. Yaptıkları bu ölçüm sonrasında ise bir pul alacaklar.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen yeni yönetmelik ile birlikte artık Egzoz Gazı Emisyon Kontrol Yönetmeliği ile birlikte tüm kara araçları iki senede bir defa olmak üzre egzoz gaz ölçümü yaptırması zorunlu olacak. Gaz ölçümü yaptırmayanlar ve ölçüm sonrasında verilen egzoz puluna sahip olmayan araç sahiplerine ise 500 Türk Lirası tutarında ceza uygulaması yapılacak.

Yayınlanan yeni yönetmeliğin gereği kapsamında, ölçüm yaptırmayan araç sahiplerine tam 500 Türk Lirası tutarında ceza uygulaması yapılacak. Hem özel, hem de resmi araçları kapsayacak olan yeni yönetmelik ile birlikte 3 yaşını dolduran tüm araçlar, 2 yılda bir olmak üzere artık egzoz ölçümüne tabii tutulacaklar.

 

Kaza yapan otomobiller, bakım ve onarımdan geçen ve muayene yenileme zorunluluğuna giren tüm taşıtlar artık egzoz gazı emisyon ölçümlerini tekrar yaptırmak zorunda kalacaklar. Bu süre zarfında, egzoz gazı emisyon ölçümüne süresi dolmamış araçlarda yaptıkları bakım onarım işlemleri sonrasında tekrar gaz ölçümü yaptırmak zorunda olacaklar

Aynı zamanda iş makinesi, traktör, motosikletler, şarjlı bisikletler, hidrojen yakıtı kullanan araçlar ve hava limanlarında kullanılan plakası olmayan araçlar egzoz gazı emisyon ölçümünden muaf tutulacak araç türleri olacaklar.