Müjde! Trafik ve Vergi Cezalarına İndirim

Resmi gazetelerde yayınlanan habere göre trafik ve vergi borçlarında önemli ölçütte indirimler yapılacak.

Trafik cezası, vergi borcu, prim borçlarının yeniden yapılandırılması kapsamında uygulama 27 Mayıs tarihinden çıkmıştı. Dün Maliye Bakanlığı kanunun nasıl uygulanacağına ilişkin örnekler ile açıklamalar yaptı. Yapılan açıklamalara göre borçlu olan vatandaşlar ilgili birimlere ya da gib.gov.tr uzatınlı internet adresinden 30 Haziran 2017 Cuma gününe kadar başvurularını tamamlayabilecek.

Çıkarılan kanun kapsamında 73 milyar tutarındaki borç yeniden yapılandırma sürecine girecek. Söz konusu uygulama 31 Mart 2017 gününden önce kesilmiş olan fakat vaktinde ödenmemiş olan borçları kapsama altına almakta. Kanun ile birlikte peşin ödeme seçeneğini seçen vatandaşlar faiz derdinden kurtulacaklar. Örnek verecek olursak; 14 Nisan tarihinde bir vatandaş alkollü araç kullandığından dolayı 884 Türk Lirası trafik cezasına tabi tutulmuşsa, söz konusu bu cezanın 26 Mayıs tarihinden sonra faizi 591 Türk Lirası olmaktadır.

Faizi ile beraber trafik cezası bin 435 Türk Lirasına yükselen vatandaşlar borçlarını ödemek için 30 Haziran Cuma gününe kadar başvurularını yapabilecekler. O tarihe kadar başvurusunu yapan vatandaşlar örnek verilen cezaya göre 897 Türk Lirası ödeyecek. Yani 53 Türk Lirası tutarında çıkan enflasyon farkı  ile birlikte bireyler 591 Türk Lirası tutarındaki faizden kurtulmuş olacaklar. Bu durumda araç sahiplerinin yüzde 34,5 oranlık bir kar elde etme durumları söz konusu olacak. MTV, 2017 yılında faizsiz bir şekilde ödenebilecek.

Uygulanan aftan faturasız ürün satıp ceza alan vatandaşlar da yararlanabiliyor. Örnek olarak, satışlarını gerçekleştirdikten sonra fatura vermeyen bireyler 210 Türk Lirası tutarında cezaya tabi tutulsun. Bu ceza Şubat ayında tebliğ edilsin. Bireyler, yeni kanundan yararlanmak isterlerse cezada yüzde 50 oranında indirim söz konusu olacak. 210 Türk Lirası tutarında ceza 105 Türk Liraya düşecek.