Ekonomi Bakanı Zeybekci: Türkiye Ekonomisi ile İlgili Değerlendirmelerde Bulundu

Forum İstanbul 2017’nin açılışında konuşma yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ülkemizin son 16 yıldan bu güne geldiği noktayla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Nihat Zeybekci, Türkiye Geleceğini Yeniden Tasarlıyor temalı gerçekleştirilen Forum İstanbul 2017‘nin açılışında yaptığı açıklamalarda ülkemizin başına bela olan, ülkemizin şu zaman kadar ödemiş olduğu tüm bedellerin en önemli nedenlerin biri olarak bilinen koalisyon hastalığından artık kurtulduğunu söyledi.

Ekonomide meydana gelen değişim ve gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulunan Nihat Zeybekci, 2002 ile 2016 yıllar arasında karşılaştırma yapıldığı zaman önemli ölçütte övünebileceğimiz, hatta Türk Mucizesi olarak bahsedebileceğimiz bir dönem geçirdiğimizi söyledi. Artık ekonomik kapsamda önemli bir sürecin, periyodun sonuna yaklaştığımızı söyleyen Nihat Zeybekci, siyasi kapsamda yeni bir sürecin başladığını söyledi. Ülkemizin geleceğinin düşünülmesi, ekonomik ve siyasi istikrar anlamında başına bela olan hastalıktan kurtulduğunu söyleyen Nihat Zeybekci, ülkemizin şuana kadar ödemiş olduğu tüm bedellerden en önemli olarak bilinen koalisyon hastalığının bittiğini söyledi.

Ülkemizin 2009’dan bu güne kadar 29 çeyrekte yaklaşık olarak büyüme oranının yüzde 6,5 seviyesinin üzerinde olduğunu ifade eden Nihat Zeybekci, ama bunun neticesinde yine olmadığını, istihdam da işsizlik sorununda da gelinen noktanın belli olduğunu söyledi. Ekonomik anlamda büyümeyi benzer şekilde yineleyemediğimizi ifade eden Zeybekci, 2016 yılındaki büyümenin OECD ülkeleri arasında belli bir yerimizin olduğunu, G20’nin içinde bulunduğumuzu, ilk 4’te olduğumuzu ancak bunun yüzde 2,9 oranında bir büyüme olduğunu söyledi. Zeybekci, Türkiye’nin yüzde 6 ve üzerinde bir büyümeyi görmesi gerektiğini söyledi. Her sene 1 milyon kişiye iş imkanı sağlamak zorunda olduklarını söyleyen Zeybekci, şu saatten sonra yeni şeyler söylemenin gerekli olduğunu söyledi. 16 Nisan gününden sonraki süreçte artık bir bahanelerinin bulunmadığını, siyasi kapsamında risk alarak söylediğini belirtti. Zeybekci, 16 Nisan’dan sonra yeni bir şeylerin söylenmesi gerektiğini, yeni çalışmaların anlatılması gerektiğini söyledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, şu saatten sonra artış başkalarının enerji ve hammadde, finans olanaklarının geleceğini kontrol ettiğini, tüketimlerin belirlendiği, tüketim ile dağıtım kanallarının kontrol içinde olduğu bir ortamda, aktif bir Türk Ekonomisi ile gelinebilinecek yerin buraya kadar olduğunu söyledi.

Bakan Zeybekci: Genç Nüfustan Umutluyuz

Nihat Zeybekci, ülkemizin artık bilgiyi üreten kapsamda bulunması gerektiğini, genç nüfusun ve yeni gelen nüfusun bu konuda umut vaadettiklerini,  bu kapsamda da tüm yardımların yapılacağının bilgisini verdi.

Artık laf değil de icraat yapılması gerektiğini söyleyen Nihat Zeybekci, artık ülkemizi devlet ile değil de özel sektör ile büyütmemiz gerektiğini söyledi. Özel sektör ile birlikte daha üretim ve ihracat gerçekleştirmemiz gerektiğini ifade eden Zeybekci, ihracata dayalı ekonomi büyütülmesi hedeflenerek ülkemizi büyütmemiz gerektiğini söyledi. Bunların gerçekleşmesi için 65. Hükümet olarak kendilerinin yardım etmesi gerektiğini, ne yapılması gerekiyorsa yapmaları gerektiğini söyleyen Bakan Nihat Zeybekci, bugünkü Türkiye’nin küresel çapta en iddialı yatırım teşvikine sahip olduğunu söyledi.