Gayrimenkul Satın Almak İçin Doğru Zaman Mı?

Türkiye’de özellikle son 15 yıldır en fazla büyüyen sektör hangisi diye sorulacak olursa bunun cevabı tartışmasız inşaat sektörü olacaktır. Ancak artan arsa maliyetleri, döviz kurunda yaşanan artış ister istemez gayrimenkul fiyatlarını da yukarıya taşımış durumda.

Gayrimenkul almak için doğru zaman mı?

Şunu unutmamak gerek. Kriz zamanlarını bile fırsata çevirmek bir hüner işidir. Dolayısıyla gayrimenkul almanın doğru bir zamanı yoktur. Doğru maliyeti vardır. Almak istediğiniz gayrimenkul eğer ekonomik anlamda zorda olduğunuz bir dönemdeyseniz sizin için doğru bir zamanlama olmayacaktır. Burada önemli olan sizin alım gücünüz, ödeme planınız ve gayrimenkulün doğru olup olmaması ve bir de maliyeti.

Örnek vermek gerekirse, uzun vadede gelişmesi beklenen bir yer varsa ve oraya üniversite gibi kalabalık nüfus planlanıyorsa bu bölgelere yakın arsa alımları yatırımcıda uzun vadede yüksek bir rant getirecektir. Bölge doyuma ulaştığında o aldığınız gayrimenkul için doğru zaman gelecektir ve siz bunu en verimli şekilde değerlendirebilirsiniz.

Ya da almak istediğiniz bir ev var. Ve elinizde fazla borçlanmanıza gerek kalmayacak birikmiş bir meblağ ile kısa vadede düşük faizli kredi çekerek istediğiniz gayrimenkulü alabilirsiniz. Bu sizin için doğru bir zamandır.

Ancak buradaki doğru zaman mevcut piyasa ve ekonomik düzen ise burada daha fazla veriye ihtiyacımız var. Konut piyasası için konuşacak olursak 2016 yılında konut fiyatlarının bir önceki yıla göre en yüksek artış gösterdiği ülke ne yazık ki Türkiye. Bu oran yaklaşık yüzde 18. Bir başka deyişle bir önceki yıl 100.000 TL olan konutun bir yıl sonraki satış fiyatı 118.000 TL. 2016 yılında Türkiye’de enflasyon oranlarını yüzde 8 olarak düşündüğümüzde burada fazladan yüzde 10 luk ekstra bir artış söz konusu. Bütün bunlardan bağımsız alacağınız gayrimenkulün size getireceği prim yukarıdaki oranlardan fazla ise yatırım için her zaman doğrudur.