Kredinin Onaylanması için Hangi Şartlar Sağlanmalıdır?

Her kredi kuruluşu yahut banka ihtiyaç, taşıt, konut ve benzeri gibi krediler için farklı farklı kriterler ararlar. Bankaların kredi verirken ilk aradığı şart risk hesabı olmaktadır. Her bankanın risk algılaması ile riskin hesaplanma şekli değişiktir. Ancak risk hesaplamaları yapılırken bankaların ortak faydalandığı bazı hususlar vardır:

Kredi Başvurusunda Bulunan Bireyin Kredi Notu ile Kredi Geçmişi

Kredi notu, kredi temin etmek isteyen birey ile ilgili özel bilgiler içerir. Bu bilgiler kredi kullandırımı için değerleme sistemi olarak belirlenmektedir. Kredi özgeçmişi olarak değerlendirilen durum ise  bireylerin önceki dönemlerde kredi ya da kredi kartı borcunun olup olmaması, karşılıksız çekinin bulunup bulunmaması, var olan borç ödemelerin düzenli gerçekleştirilip gerçekleştirilmemesidir. Bireylerin kredi ya da kredi borçları ya da önceki dönemlerde düzensiz ödemeleri bulunmuyorsa kendi yararlarına olacaktır. Bu bankaların dikkat ettiği önemli bir husustur.

Kredi Başvurusunda Bulunan Bireyin Aylık Net Geliri

Kredi başvurusunda bulunan bireylerin düzenli bir gelirlerinin bulunması önemlidir. Bankalarda başvuru yapan kişinin ailelerinin gelirlerine de bakarlar. Toplam giderlerin toplam gelirden önemli ölçütte düşük olması kredi almayı daha kolay duruma sokar. Bankalar bu nedenle kira ve kira gibi sabit olan giderleri ve diğer net gelirleri ödemeler için öğrenmek isterler.

Peşinat Ödenmesi

Mortgage kredilerinde genellikle bankalar peşinat isterler. Alacığınız konutun değerinin belirli bir oranı kadar ve bu oran genellikle yüzde 25’in altında olmakla beraber peşinat talep edilmektedir. Bu husus bankalar bakımında riskli azaltan bir husustur. Ancak peşinat ödemeleri bankadan bankaya göre değişiklik göstermektedir.

Gayrimenkullerin Özellikleri

Bankalar riski olabildiğince azaltmak için, işlerin kötüye gitmesine önlem olarak satılabilir bir taşınmaz mala ipotek tesisi koymak isterler. Bu sebeple konut kredisi kullanımında evlerin, iş yerlerinin vb. özellikleri bankaların kredi vermesi için önemli bir unsurdur. Değerlendirmeler eksper tarafından yapılan ekspertiz raporu sonucunda belirlenir. Risk hesaplamaları, konutun tapu kaydı, inşaat kalitesi, piyasa değeri göz önünde bulundurulur.