Gıda Enflasyonu Yükseldi!

Türk-İş tarafından, 2017 eylül ayına ait açlık ve yoksulluk sınırı araştırması verileri açıklandı.

Açıklanan verilere göre eylül döneminde 4 kişilik bir ailenin dengeli, yeterli ve sağlıklı beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcamalarının miktarı yani açlık sınırı 1.523 TL’ye, konut, eğitim, sağlık, giyim, gıda gibi zorunlu olan diğer harcamalar ise yani yoksulluk sınırı ise 4.960 TL’ye tekabül ediyor.

Bekar ve çalışan olan bir kişinin ise yaşam faaliyetlerine devam edebilmesi için yapması gereken harcama tutarı 1.901,8 TL’ye tekabül ediyor. Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin ise gıda için yapması gereken harcamalar ağustos ayına göre kıyaslandığı zaman yüzde 1,19 arttı.

Gıda enflasyonu incelendiği zaman son 1 senelik süreçte yüzde 9,84’lük artış söz konusu oldu. Yıllık bazda ortalama artışa bakıldığında ise yüzde 6,96 seviyesinde gerçekleşti.

Yapılan araştırmaların sonucunda eylül döneminde yoğurt ve süt fiyatlarında yükseliş oldu. Peynirin fiyatı ise ortalama olarak biraz daha düştü.

Kuşbaşı ve kıyma et fiyatlarında ise bayram sonrası değişim gözlemlenmedi. Benzer şekilde tavuk fiyatları da aynı seviyede kaldı. Sakatat ürünler yani dana ciğer, böbrek, yürek gibi ürünlerin fiyatlarında da değişiklik olmadı.

Yumurta fiyatları incelendiği zaman ise tane fiyatında 2 kuruşluk azalma gözlemlendi. Bakliyatlarda ise nohut fiyatları arttı, kuru fasulye fiyatları ise düştü. Diğer bakliyat ürünleri ise yine değişmedi. Yine aynı dönemde sebze ve meyve fiyatları arttı. Ortalama olarak meyve ve sebze fiyatları 3,75 liradan satıldı ve ağustos ile kıyaslandığı zaman ise kilo başına 17 kuruş arttı. Bu ürünlerin ağustos ayındaki ortalama fiyatı 3,53 liraydı. Aynı kalan fiyatlar arasında ise ayçiçek yağı da yer aldı. Ancak tereyağ ile margarin fiyatlarında yine artış oldu.