Yoksulluk ve Açlık Sınırı Yükseldi!

Türk-İş, 2017 yılının son dönemine ait açlık ve yoksulluk sınırı araştırma verilerini yayımlandı.

Yayınlanan verilere göre, 2017 Aralık ayında 4 kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması bin 608,13 Türk Lirası olarak açıklandı.

Yoksulluk Sınırı 133 Türk Lirası Yükseldi!

Gıda harcamalarına ek olarak diğer ihtiyaçlar için yapılan harcamaların toplam tutarı ise yine 4 kişilik bir aile için 5 bin 238,32 Türk Lirası olarak açıklandı. Yapılan araştırma sonuçlarına göre 4 kişilik bir ailenin aylık bazda yapması gereken gıda harcamaları geçen ay ile kıyaslandığı zaman 41 lira tutarında artış meydana geldi. Söz konusu veri geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığı zaman ise 176 lira artış meydana geldi. Yine söz konusu araştırma kapsamında yoksulluk sınırı geçen ay ile kıyaslandığı zaman 133 lira artış görülürken, geçen senenin aynı dönemi ile kıyaslandığı zaman ise 573 lira artış gözlemlendi.

Açıklanan verilerde mutfak enflasyonu incelendiği zaman bu yılın aralık döneminde Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda harcaması kasım ayı ile kıyaslandığı aman yüzde 2,60 oranında artış meydana geldi. 1 yıllık değerlendirme yapıldığı zaman  ise yüzde 12,29 oranında artış gözlemlendi.

Gıda Enflasyonu Yükseldi!

Gıda enflasyonu ise söz konusu dönemde yüzde 12,29 oranında yükselirken, yıllık bazda yükseliş oranı ise ortalama olarak yüzde 9,10 seviyesine tekabül etti.

Peynir, süt ve yoğurt grubunda söz konusu dönemde değişiklik gözlemlenmezken, çeşitli türlerde marketlerdeki ürünlere ilişkin promosyon uygulamaları kapsamında dikkat çektiği belirlendi. Yaş sebze ile meyve fiyatlarının hava soğuması ile birlikte düşmesi ile birlikte ortalamanın da yükseldiği belirtilirken, bu aynı zamanda mutfak harcamalarını da etkiledi. Kasım ayında 3,72 Türk Lirası olan gıda fiyatlarının ortalaması aralık ayında 4,08 Türk Lirasına yükseldi.