İngiltere’ye Beklenmeyen Şok!

Kredi Derecelendirme Kuruluşu olarak hizmet veren Moody’s beklenemeyen bir karara imza attı. Geçtiğimiz yıl gerçekleşen hain darbe girişimi sonrasında Türkiye’nin kredi notunu düşürmesi, devam eden süreçte bu yılın Şubat ayında kredi notunu tekrar düşürmesi ile Türkiye’den ‘siyasi karar veriyorsunuz’ tepkisi toplayan kuruluş, şimdi de İngiltere’nin kredi notunu düşürdü.

Uluslararası düzeyde kredi derecelendirme kuruluşu olarak hizmet veren Moody’s, İngiltere’nin uzun vadeli kredi notu için düşürme kararı aldı. Moody’s, İngiltere’nin uzun vadeli kredi notu için AA2 olan not değerini AA1’e indirirken aynı zamanda not görünümü için de durağan görünümden negatif görünüme düşürme kararı aldığını duyurdu.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s cephesinden yapılan açıklamada İngiltere hükümetinin mali konsolidasyon planının hem sektörlerde, hem de kamuoyunda giderek artan bir soru işareti trafiğine yol açtığını belirtti. Firma, İngiltere’nin sahip olduğu borç yükünün de hızlı yükselişi sebebiyle ortaya çıkan ekonomik görünümün aynı zamanda İngiltere’nin kamu finansmanındaki zayıflıklara işaret ettiğini belirtti.

Firma tarafından yapılan açıklamada uzun vadeli kredi notu için AA2 olan kredi notu AA1’e düşürülürken, İngiltere’nin sahip olduğu kredi notu görünümü de durağan görünümden negatif görünüme çekildi.

İçinde bulunduğu Brexit (Avrupa Birliği’nden Çıkış Süreci) süreci sebebiyle İngiltere’nin orta ve uzun vadedeki ekonomik gücü erozyona uğramış durumda. Ülke ekonomisine olan finansal baskıların önemli düzeyde artış yaşadığına işaret eden Moody’s yetkilileri, yapılan açıklamada kredi notu görünümünde yaşanan bu düşüşün ana etkenlerinden bir tanesinin de Brexit süreci olduğunu belirtti.

İngiltere, 2017 yılının başı itibariyle Brexit sürecine başlamış, bu süreç içerisinde birçok banka genel merkezlerini İngiltere’den Avrupa Birliği’ne üye olan diğer ülkelere kaydırma kararı almıştı.