O Uygulama İtalya’da da Yasaklandı!

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da da bir olaya sebebiyet veren Uber isimli mobil uygulama, İtalya’da da kullanımdan kaldırılarak yasaklandı.

Özellikle taksiciler tarafından şiddetle karşı çıkılan bir uygulama olan Uber mobil uygulaması, taksici dernekleri tarafından yapılan şikayet başvuruları sonucunda Roma’daki bir mahkeme tarafından İtalya’da kullanımı yasaklandı. Haksız rekabete yol açma sebebi ile mahkemeye başvuran taksicileri haklı olarak görerek uygulamanın İtalya’da kullanımını yasaklayan İtalyan Mahkemesi, bahsi geçen Uber mobil uygulamasının, İtalya sınırları içerisinde belirlenen azami tutarlardan düşük miktarlarda hizmet vermesi ile birlikte hizmet rekabeti şartlarında gerçekleştirdiği ihlal sebebi ile kullanımdan kaldırdı.

BBC Türkçe’de yayınlanan habere göre; İtalya sınırları içerisinde Uber Black ve benzeri olan uygulamalar ile birlikte ulaşım hizmetleri verilmesi tamamen kapatılacak ve aynı zamanda Uber firması, İtalya’da reklam ve promosyon gibi tanıtım ve reklam çalışmalarından da elini ayağını çekmek zorunda kalacak.

İtalyan Mahkemesi, bahsi geçen bu işlemleri yerine getirmek için 10 günlük bir süre tanıdı. Bu süre zarfında gerekleri yerine getirmezse de, kararın ihlal edildiği her gün için 10 bin Euro tutarında bir cezaya çarptırılacak.

Uber mobil uygulamasının İtalya’da yer alan ofisinden gelen açıklamada ise kararın temyizi için mahkemeye başvuracaklarını belirtti. Mahkeme kararını büyük bir olumsuzluk ile karşılayan şirket yönetimi, bahsi geçen bu yasaklama kararının Avrupa mevzuatına aykırı olduğunu belirterek, kararın 25 yıl önce kullanılan yasaya uygun olduğunu ve günümüz şartları ile uyumsuz olduğunu belirtti.

Tüketici Hakları Derneği olan Codacons’ta yaptığı açıklama ile İtalya’nın anormal bir karar ile birlikte Ortaçağ dönemine döndüğünü yönünde bir eleştiri yaptı.