Özbekistan’dan Türk Yatırımcıları Çekebilmek İçin Dev Teşvik: Vergisiz 10 Yıl Üretim!

Ürgüt Serbest Ekonomi Bölgesi Müdürü Jamşid Haydarov, Özbekistan’daki serbest ekonomi bölgeleri sayesinde Türk yatırımcılara vergi ve gümrük muafiyeti sağlandığını belirterek, Türk yatırımcıları Özbekistan’a davet etti.

Özbekistan’da, ülkenin cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev tarafından geçen yıl Harezm, Buhara, Semerkant ve Fergane şehirlerinde 7 yıl gibi bir süre boyunca vergi ve gümrük ödemelerinden muaf tutulacak 4 adet Serbest Ekonomi Bölgesi kurulması için kararnameye imza atılmıştı. Bu bölgelerden bir tanesi olan Ürgüt Serbest Ekonomi Bölgesi Müdürü Jamşid Haydarov Türk yatırımcıları bölgeye davet etti.

2019 yılı itibariyle bölgede toplam 196 milyon Dolar büyüklüğünde 60 adet projenin hayata geçmeye başlayacağını belirten Haydarov, şuan da bölgede 4 adet proje için çalışmalara start verildiğini, yıl sonuna kadar bu rakamın 30 adete ulaşmasının beklendiğini, bu projelerden 6 tanesinin Türk yatırımcılara ait olduğunu, serbest bölgenin tüm altyapısının hazır olduğunu, Türkiye’den yeni yatırımcıları da bölgeye beklediklerini ifade etti.

Aralarında elektronik, halıcılık, tekstil, ayakkabı, küçük ev aletleri gibi sektörlerin yer aldığı firmalar ile anlaşmalara imzaların atıldığını ifade eden Haydarov, 2018 yılı sonuna kadar 3 adet Türk şirketin bölgedeki çalışmalara başlamasının beklendiğini ifade etti.

THY’nin İstanbul – Semerkant seferlerinin bulunduğunu vurgulayan Haydarov, bölgeye olan ulaşımın da kolaylığına dikkat çekerken, yatırım miktarına göre 3 seneden 10 seneye kadar tüm vergilerden muaf tutulacağını, üretim için getirilen ürünler için gümrük ödemelerinin alınmayacağını, yatırımcıların hiçbir ek ödeme yapmadan, ürünlerini üreterek Özbekistan’dan başka ülkelere ihraç edebileceklerini, Türk yatırımcıların Avrasya ve Asya pazarlarına ulaşabilmeleri için Özbekistan’ın önemli bir nokta olduğunu ifade etti.