O Paralara Dikkat! Kabul Edilmiyor!

Avrupa Merkez Bankası tarafından terör sorunu ile başa çıkmak için geliştirilen bir yöntem sonrasında 500 euro değerindeki banknotların Türk banka ve kuruluşlarında kabul edilmediği belirlendi. Bu durum pek çok vatandaşın mağduriyet yaşamasına yol açtı.

Terör sorununun dünya çapında giderek yaygınlaşan bir sorun olduğu ifade edilmişti. Bunun ardından Avrupa Merkez Bankası tarafından yeni bir karar alınmış ve teröristlerin finansman olarak kullandıkları kara para aklama yönteminin tamamen ortadan kaldırılması için 500 euro değerindeki banknotların 2018 yılı itibariyle arzına tamamen son verilmesine karar verildi. Bu durum kısa süre içerisinde Türk bankalarında da etkisini göstermeye başladı. Türk bankalarında kabul edilmemeye başlamasının ardından vatandaşların ellerinde bulunan banknotları nasıl değerlendirecekleri ve nasıl elden çıkaracakları konusunda bazı endişeler taşımaya başladıkları öğrenildi.

Şimdilerde yapılan değerlendirmeler sonrasında bankaların neredeyse tamamı ve döviz büroları 500 euro değerinde banknot kabul etmediklerini açıkladı. Sebep olarak Türk piyasasının incelemeye alınması ve ardından çok sayıda sahte paranın bulunduğunun tespit edilmesi olarak ifade edildi. Bu konuda yaşanan mağduriyetlerin kısa süre içerisinde çözüme kavuşturulması planlanıyor.

Piyasalarda bulunan sahte paraların çok büyük bir ustalıkla hazırlandığı tespit edildi. Bunun üzerine sahte para makinelerinin durumu anlamadığı için yaşanan mağduriyetlerin büyük oranda arttığına dikkat çekildi. Para tanıma cihazlarının daha profesyonelce bir adım için değiştirilmesine karar verildi. Döviz büroları ve bankalar bu sistemle birlikte banknotların ayırt edilememiş olmasından dolayı sorumluluk kabul etmediklerini açıkladılar. Bazı bankalar vatandaşların bu taleplerini yerine getiriyorlar ancak paranın seri numarasının yanında vatandaşlara imza atma zorunluluğunun getirildiğini belirttiler. Bu konuda yapılacak düzenlemenin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiği belirtildi.