Türkiye’de Yavaş Şehirler Olduğu Belirlendi

Dünya kriterlerinde düşünüldüğü zaman belirli özellikleri aynı anda taşıyan şehirlerin yavaş şehirler olarak adlandırıldıkları tespit edildi. Bunun ardından Türkiye’de bu özelliklere sahip 13 şehir bulunduğu açıklandı.

Türkiye ve dünya üzerinde pek çok kriteri aynı anda barındıran bazı şehirler bulunuyor. Bu şehirler yavaş şehir olarak adlandırılıyor. Şehirlerin yavaş ve sakin yaşam dokusunu sürdürebilmek konusunda başarılı oldukları tespit edildi. Bu süreç içerisinde belirlenen kriterler çeşitlilik gösteriyor. Ancak genel olarak şehrin yapısının insan eli ile yapılan çeşitli yapılaşmalar sonrasında bozulmamış, çok kalabalık hale gelmemiş hava kirliliğinin en az seviyede olmuş olması gerekiyor.

Bu tür kriterlere uyum sağlamış olan şehirlerin yavaş şehir olarak adlandırılması için gerekli başvuruların yapılması gerekiyor. Sonrasında özelliklerine bakılarak durumun tescillendiği belirlendi. Yavaş şehirler son dönemlerde vatandaşları da kendilerine çekmeye ve bu süreç içerisinde turist sayısının artmasına neden oluyor. Dünya üzerinde yaşanılan teknolojik gelişmelere ve makineleşme devrine rağmen hala bu tür şehirlerin kalması turistlerinde son derece ilgisini çekiyor. Türkiye’de başvuru yapmış ve gerekli incelemelerden sonra yavaş şehir olduğu belirlenen toplam 13 şehir bulunuyor.

Detaylı bir inceleme yapıldığı zaman Karadeniz Ege Marmara ve Karadeniz bölgesinde birden fazla şehrin yavaş şehir olarak belirlendiği öğrenildi. Bulunan bu tarz yavaş şehirlerle birlikte hala doğal ve tarihi güzelliklerin insanlardan korunduğu ve yaşatıldığı görülmüş oldu. Bu şehirlerin sayısının fazla olması turistlerin bu konudaki ilgilerini de çektiği için ziyaretlerin arttığı öğrenildi.