Petrol Fiyatlarındaki Toparlanma Varlık Fonlarına Yaradı!

Uluslarararası piyasalarda işlem görmekte olan varlık fonlarının sahip oldukları toplam değer, son 1 yıl içerisinde tam 866 milyar Dolar’lık değer artışı yaşadı. Yaşanan bu değer artışı için kaynak olarak petrol fiyatlarındaki toparlanmanın ortaya çıkarttığı etki işaret edildi. Mart ayı sonu itibariyle varlık fonlarının değeri 7 trilyon 450 milyar Dolar seviyesine ulaştı.

Pregin tarafından yayınlanan bilgiler ışığında oluşturulan istatistikler ışığında, 78 adet ulusal varlık fonu tarafından yönetilen tüm varlıkların fon değeri, son 1 yıllık süreçte yüzde 13 düzeyinde bir artış yaşadığı ortaya çıktı. Bu artışın mali değeri 866 milyar Dolar’a tekabül ederken, varlık fonlarının toplam değeri 7 trilyon 450 milyar Dolar seviyesine ulaştı.

Varlık fonlarının yüzde 71’lik kısmı, son 1 yıl içerisinde sahip oldukları varlıkların değerini artırdı. Yüzde 10’luk kısımda sabit bir seyir hakim olurken, geriye kalan yüzde 19’luk dilimdeki fonlar, varlıklarının değerlerini koruyamadı.

Uluslararası piyasalarda önemli bir konuma sahip olan Norveç Varlık Fonu, tarihinde ilk defa 1 Trilyon Dolar seviyesini geçmeyi başardı. Bahsi geçen fonun sahip olduğu büyüklük 1 trilyon 60 milyar Dolar olarak kayıtlara geçti. Türkiye Varlık Fonu’nun değeri ise 40 milyar Dolar seviyesine çıktı. Rusya’nın sahip olduğu Rezerv Fonu, 2018 yılının başı itibariyle Rusya ekonomisindeki mevcut açığın kapatılması amacıyla varlıkların harcanmasını gerekçe göstererek, operasyonları durdurdu.

Son 1 yıllık süreçte altyapı ve doğalgaz kaynakları için yapılan yatırımlar, toplamda yüzde 1’lik bir yükselme yaşadı. Fonların yüzde 64’lük kısmı ülkelerin kalkınması için önemli altyapı projelerinde kullanılırken, yüzde 59’luk dilimi de doğal kaynaklar için yapılan yatırımları tercih etti.