Yabancılara Yapılan Konut Satışları Ağustosta Yükseldi

Kurda meydana gelen artışlar hem yabancılar hem de gurbetçiler için Türkiye’yi cazip hale dönüştürünce, yabancılara konut satışlarında da rekor seviyelere çıkıldı. Markalı konut projelerinin ağustos dönemine ait satış rakamları incelendiği zaman yüzde 11’lik kısmının yabancı yatırımlara olduğu gözlemlendi.

Yabancı Yatırımcılara En Çok 2+1 Evler Satıldı

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksinin Ağustos dönemine ait verileri yayımlandı. Yapılan araştırma sonuçlarına göre yüzde 11’lik oran son 6 aylık dönemin ortalaması yani yüzde 9 seviyesinin 2 puan üzerinde olduğu gözlemlendi. Yabancı yatırımcıların en çok tercih ettiği evler 2+1 tipinde oldu. Bu evleri tercih edenlerin toplama oranı ise yüzde 42’ye tekabül etti. Bunun devamında ise yüzde 29’luk seviye ile 3+1 konutlar yer aldı. 1+1 tipteki evlerin satışı ise yüzde 19’a tekabül etti. Yabancı yatırımcılara yapılan konut satışları nisan ayında yüzde 8, mayıs ayında yüzde 7 olurken, haziran ve temmuzda ise yüzde 10 ve yüzde 9 olarak açıklandı.

Türkiye’nin tüm şehirlerinde yapılan Satılık Konut Fiyat Endeksi raporu incelendiğinde son 1 ayık dönemde yüzde 0,17 oranında, son 3 aylık dönemde ise yüzde 1,44 oranında artış meydana geldi. Bu oranlar son 1 senelik dönemde yüzde 9, son 3 senede yüzde 36,47 oranında yükseldi.

Ağustos döneminde satışları yapılan evlerin yüzde 42’lik kısmı bitmiş konut stoklarından oluştu. Geriye kalan yüzde 58’lik kısmı ise bitmemiş konut stoklarından oluştu.