Rafına Yöresel Ürün Koymayana 20.000 TL Ceza!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından uygulanmaya başlanacak olan yeni düzenlemeye göre, raflarındaki alanın en az yüzde 1’lik kısmını yöresel ürünlere ayırmayan tüm işletmelere 20 bin Türk Lirası tutarında ceza uygulaması yapılacak.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yeni bir uygulamaya imza atıyor. Alışveriş Merkezleri, zincir mağazalar gibi tüm işletmeleri yakından ilgilendiren bu yeni uygulamaya göre, raf alanlarının en az yüzde 1’lik kısmının yöresel ürünlere ayrılması gerekiyor. Eğer raflarının belirtilen kısmını yöresel ürünlere ayırmazlarsa da 20 bin Türk Lirası tutarında bir para cezası ile karşı karşı kalınacak. Para cezası kesilen işletmelere ise belirli bir süre tanınacak. Bu süre zarfında yöresel ürünler, düzenlemede bahsedildiği gibi raflardaki en az yüzde 1’lik kısıma yerleştirilmez ise 40 bin Türk Lirası tutarında idari para cezası kesilecek.

6585 Sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un 2015 yılında yürürlüğe girmesinden sonra 6 Ağustos 2016 tarihinde Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelik ile birlikte gıda, içecek, temizlik, bakım ürünleri gibi satışlar gerçekleştiren mağazalar ve zincir mağazalar ile birlikte bayi işletme ve özel yetkili işletmeler için satış alanlarının en az yüzde 1’lik kısmının yöresel ürünlerin satışı için ayrılması şartı getirilmişti.

Raf tahsisi konusunda tanınan süre olarak 1 yıllık bir zaman 6 Ağustos 2017 tarihinde dolmuş, bu tarih itibariyle raf tahsisi yapmayan mağazalar için 20 bin Türk Lirası tutarında bir para cezası uygulanmaya başladı. Yasaya aykırılık olarak değerlendirilen bu uygulama için ceza kesilmesi ile birlikte en az 30 günlük bir düzenleme süre tanınacak.

Tanınan bu süre zarfında da gerekli düzenlemeyi yapmayan mağaza ya da zincir mağazalara 40 bin Türk Lirası tutarında idari bir para cezası uygulaması gerçekleştirilecek.