Reklam Kurulu 2017’de Ceza Yağdırdı!

Reklam Kurulu, 2017 yılında yasalara aykırı olarak tanımlanan 796 adet reklam ile alakalı kişi ve firmalara toplamda 11,7 milyon Türk Lirası tutarında idari para cezası kesildiğini duyurdu.

Reklam Kurulu, 2017 yılında Türk televizyonların yayınlanan ve yasalara aykırı olarak bulunan 796 adet reklam ile alakalı, reklamla ilgili kişi ve firmalar ile alakalı toplamda 11,7 milyon Türk Lirası tutarında idari para cezası kesildiğini duyurdu. Reklam Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, kesilen cezaların 2,7 milyon Türk Lirası’na tekabül eden kısmı gıda sektörüne, 2,6 milyon Türk Lirası’na tekabül eden kısmı sağlık sektörüne, 1,7 milyon Türk Lirası’na tekabül eden kısmı da iletişim hizmetleri sektörüne kesildiği belirtildi.

Yayınlanan reklamların, vatandaşların sağlık ve güvenlikleri ile birlikte, aynı zamanda ekonomik çıkarları için de ticari reklam vasıtası ile zarar görmesini engelleme hedefinde olan Reklam Kurulu, bu konuda alınan tedbirleri hayata geçirmek hedefiyle, faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor. Reklam Kurulu’na gerçekleştirilen başvurularda, son 10 yıllık sürede ciddi bir artış yaşandı. 2008 yılında yapılan başvuru sayısı bin 541 olarak kayıtlara geçerken, 2017 yılında yaşanan artış yüzde 225 oranında olurken, toplam şikayet sayısı 5 bin 20 adete yükseldi.

Yapılan şikayetler, ağırlıklı olarak gıda sektöründe oldu. Bin 913 adet başvurunun alındığı gıda sektörüne, kozmetik ve temizlik ürünleri için 944 adet başvurunun alınması, ve sağlık sektöründe de 812 adet olarak dağılım gösterdi. Yapılan başvuruların yüzde 60’lık kısmı kurum ve kuruluşlar tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden Reklam Kurulu, başlatılan incelemelerin oranının yüzde 1 olduğunu, rakip firmalar tarafından yapılan başvuruların ise yüzde 5 oranında olduğunu belirtti.

2016 yılında kuruma iletilen 3 bin 609 adet dosyadan, 2 bin 714 adet dosyanın ön inceleme aşamasında mevzuata aykırı bulunmaması sebebiyle incelemeye değer görülmediği, karara bağlanan 895 adet dosyanın yüzde 99’luk kısmında da mevzuata bir aykırılık tespit edilmedi.