Reel Kesime Güven 11 Ayın En Düşük Seviyesini Gördü!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bu yılın son dönemine ilişkin Reel Kesim Güven Endeksi verilerini açıkladı.

Açıklanan verilere göre Reel Kesime Güven Endeksi Kasım ayı ile karşılaştırıldığı zaman 3 puan düşüş gösterdi. Bu düşüş ile de 103,3 olarak açıklandı. Açıklanan bu rakam ile endeks, son 11 aylık dönemin en düşük seviyesini gördü.

Merkez Bankası konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamalara göre, endeksi oluşturulan anket sorularına ait yayılma endeksleri değerlendirildiği zaman, son 3 aylık dönemdeki toplam sipariş miktarı, genel olarak gidişat, ilerleyen 3 aylık dönemdeki istihdam miktarı ve var olan mamul mal stoku miktarı ile ilgili yapılan değerlendirmelerde endeksi pozitif yönde etkilerken, ilerleyen 3 aylık dönemdeki üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması ile var olan toplam sipariş miktarı ile ilgili değerlendirmeler ise endeksi negatif yönde etkiledi.

Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi incelendiği zaman ise kasım dönemi ile kıyaslandığı zaman 0,6 puan düşerek 109,2 puan düzeyine geldi. Son 3 aylık döneme ilişkin değerlendirmede bulunan Merkez Bankası, üretim hacmi ile ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin kasım dönemine göre düştüğünü, iç piyasa sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin ise kuvvetli hale geldiğini söyledi. Mevcut durumdaki siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu kapsamında yapılan değerlendirmelerin kasım dönemine göre daha da güçlenerek devam ettiğini açıklayan Merkez Bankası, mevcut durumdaki mamul stoklarının seviyesinin ise mevsim normallerinin üzerine olduğunu kapsamında değerlendirmelerde kasım dönemine göre aynı seviyelerde olduğunu söyledi.

İçinde bulunulan sanayi grubundaki genel gidişat kapsamında kasım dönemine göre çok daha iyimser olduğunu açıklayanların oranının yüzde 11,1 olduğunu açıklayan banka, aynı kaldığını söyleyenlerin yüzde 76,8, çok daha kötümser olduğunu söyleyenlerin ise yüzde 12,1 olduğunu söyledi.